"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Παρακολουθούμαστε χωρίς να το ξέρουμε. Smartphones και επιπτώσεις.

Print this post
 Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει σάλος γύρω από την αποκάλυψη μιας εφαρμογής που βρίσκεται προεγκατεστημένη σε εκατομμύρια συσκευές Android, BlackBerry, Nokia (και εν μέρει iPhone). Αυτό που κάνει η εν λόγω εφαρμογή είναι να καταγράφει όλη τη δραστηριότητα της συσκευής, συμπεριλαμβανομένων των κλήσεων, της τοποθεσίας, των μηνμάτων και γενικότερα κάθε κουμπιού που πατιέται!



Η εφαρμογή ακούει στο όνομα IQRD και είναι δημιουργία μίας εταιρεία ονόματι Carrier IQ. Λειτουργεί μέσω WiFi και καταγράφει κυριολεκτικά τα πάντα: μάλιστα, το παράδοξο είναι ότι καταγράφει όλες τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, χωρίς να μένουν κρυφές ούτε καν οι ασφαλείς συνδέσεις HTTPS που υποτίθεται ότι είναι κρυπτογραφημένες. Στη συνέχεια όλες οι πληροφορίες αποστέλλονται στους servers της εταιρείας.



Και ενώ μέχρι πρότινος οι χρήστες συσκευών iPhone θεωρούνταν ασφαλείς, τελικά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η εφαρμογή βρέθηκε ότι καταγράφει εν μέρει τη δραστηριότητα της συσκευής περιοριζόμενη όμως μόνο στις κλήσεις και την τοποθεσία.

Ο μόνος τρόπος για να ξεφορτωθείτε την εφαρμογή είναι να σβήσετε τα πάντα από τη συσκευή σας και να επανεγκαταστήσετε ένα νέο λειτουργικό σύστημα. Αν πάλι έχετε iPhone, μπορείτε απλά να απενεργοποιήσετε τα diagnostics ως εξής: Settings -> General -> About -> Diagnostics & Usage -> Don’t Send.

Πηγή
Το είδα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...