"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

25 Τρόποι να αποκρύψεις την αλήθεια - Οι 25 Νόμοι της Παραπληροφόρησης

Print this post
 Από το βιβλίο "Twenty-Five Ways To Suppress Truth: The Rules of Disinformation" του by H. Michael Sweeney. Αυτοί οι 25 κανόνες βρίσκονται παντού μέσα στον κόσμο των ΜΜΕ. Από πολιτικούς διαξιφισμούς, τηλεοπτικές εκπομπές, σε σχόλια σε διάφορα ιστολόγια κτλ.



  1. Hear no evil, see no evil, speak no evil. Κοινώς, " Δεν ακούω-σα τίποτα κακό, δεν είδα τίποτα κακό, δεν μιλώ για κάτι κακό". Ανεξάρτητα με το τί ξέρεις, δεν το συζητάς και δεν το αναφέρεις, ειδικά αν είσαι πρόσωπο της τηλεόρασης ή γενικά των ΜΜΕ. Αν δεν έχει γίνει αναφορά κάπου αλλού, δεν το αναφέρεις ούτε και εσύ και δεν χρειάζεται ποτέ να ασχοληθείς με αυτό
  2. Γίνετε δύσπιστος και αγανακτισμένος. Απόφυγε τη συζήτηση "καυτών" θεμάτων και αντί αυτών, να επικεντρωθείς σε δευτερεύοντα ζητήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θέμα, τα οποία προσβάλουν ή θίγουν κάποιες ομάδες ή κάποια άλλα θέματα. Αυτή είναι επίσης γνωστή ως η τεχνική του " Πώς τολμάς! " .
  3. Κατασκεύασε " φημο-πλάστες ". Απόφυγε την περιγραφή όλο των παραμέτρων ενός θέματος, ανεξαρτήτως του τόπου που έγινε ή των στοιχείων, αλλά περιέγραψέ το ως απλή φήμη ή ακραία καταγγελία. Αυτή η μέθοδος συγκεκριμένα δουλεύει καλύτερα μαζί με την "σιγή ιχθύος" των ΜΜΕ, γιατί έτσι το κοινό θα πρέπει να μάθει την αλήθεια δια μέσου "αμφιλεγόμενων φημών" . Αν το θέμα διαρρεύσει στο Διαδίκτυο, τότε παρουσίασε το ως μια " τρελή φήμη " η οποία δεν μπορεί να βασιστεί σε πραγματικά στοιχεία/καταστάσεις.
  4. Χρησιμοποίησε την τεχνική του  " Αχυράνθρωπου ". Βρες ή δημιούργησε ένα αδύναμο στοιχείο της διαφωνίας του αντιπάλου σου, το οποίο μπορείς εύκολα να αντικρούσεις και να σε κάνει να φανείς καλός ενώ τον αντίπαλό σου κακό. Είτε δημιούργησε ένα θέμα που μπορείς εύκολα να πεις ότι συνεπάγεται σύμφωνα με την δική σου ερμηνεία των λεγόμενων/επιχειρημάτων του αντιπάλου σου. Ή διάλεξε την πιο αδύναμη άποψη της πιο αδύναμης κατηγορίας / επιχειρήματος, ενίσχυσε την σημαντικότητά του/ς και κατέστρεψε την/τα, με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι απομυθοποιούντε όλες οι κατηγορίες/επιχειρήματα (αληθινά ή κατασκευασμένα ), ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεις να μιλήσεις για τα " πραγματικά " θέματα τα οποία έχουν σημασία.
  5. Παραμέρισε τους αντιπάλους με το να τους αποκαλείς με χαρακτηρισμούς ή περιγελώντας τους. Αυτή η τεχνική είναι μια από τις κυριότερεςκαι αποκαλείτε το "τέχνασμα του αγγελιοφόρου", αν και πολλές άλλες τεχνικές είναι παράγωγα αυτής. Συσχέτισε τον αντίπαλό σου με ταμπέλες όπως, " (ακρο-)αριστερός ", " (ακρο-)δεξιός ", " φασίστας ", " αναρχικός ", " ρατσιστής "( πόσα συχνά το ακούμε τελευταία με τα γεγονότα του κέντρου των Αθηνών) , " θρησκευτικός φανατικός ", " ειδωλολάτρης " κ.ά. Αυτό δημιουργεί μια φοβία στους ακροατές που θέλουν να συμφωνήσουν με τον αντίπαλο, γιατί φοβούνται μήπως σχετιστούν με τους παραπάνω όρους.
  6.  Τεχνική του " χτυπάω και φεύγω ". Σε κάθε κοινή συζήτηση ή πολιτικό διαξιφισμό κτλ, κάνε μια γρήγορη επίθεση προς τον αντίπαλό σου ή στην άποψη του αντιπάλου και μετά, " αποσύρσου " χωρίς να σχολιάσεις κάτι περί αυτού ή υπάρξει κάποια απάντηση,  ή απλώς αγνόησε κάθε είδους απάντηση. Αυτή η τεχνική  δουλεύει πάρα πολύ καλά στο διαδίκτυο ή σε απεσταλμένα γράμματα στην διεύθυνση ενός περιοδικού/εφημερίδας κτλ. Έτσι αποφεύγεις να εξηγήσεις την επίθεσή σου πίσω από τον μανδύα της ανωνυμίας ( πολλοί ιδιοκτήτες ιστολογίων μεταξύ των και ίδιος, μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν αυτό...) . Απλά κάνε μια επίθεση ή δημιούργησε μια κατηγορία εναντίον, χωρίς ποτέ να εξηγήσεις τον λόγο  και χωρίς να απαντήσεις στα μεταγενέστερα σχόλια, διότι αυτό θα προσδώσει μεγαλύτερο κύρος και αξία στις τοποθετήσεις του αντιπάλου.
  7. " Αμφισβήτηση του κινήτρου ". Διαστρέβλωσε ή ενίσχυσε κάθε κριτήριο , το οποίο μπορεί να αφήσει να υπονοηθεί ότι ο αντίπαλος δρα εξ' ονόματος κάποιου άλλου στο παρασκήνιο ή να ενισχύσει κάποιες άλλες προκαταλήψεις. Αυτό μεταφέρει την συζήτηση από τα θέματα τα οποία είναι μείζονος σημασίας στο σημείο όπου ο αντίπαλος περνάει σε αμυντική στάση για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες.
  8. " Επικαλώντας το αξίωμα ". Συσχέτισε ή διεκδίκησε για τον εαυτό σου, με το " αξίωμα " του ειδικού ή του υψηλά ιστάμενου, παρουσίασε το επιχείρημά σου με τις κατάλληλες μικρολεπτομέρειες και φρασεολογία, για να δημιουργήσεις την εικόνα του "ότι εσύ ξέρεις", και απλά ανέφερε στους αντιπάλους ότι έχουν λάθος χωρίς να συζητήσεις ή να αναπτύξεις συγκεκριμένο αντίλογο ή να επικαλεσθείς πηγές.
  9. " Κάνε τον χαζό ". Πασίγνωστη τεχνική που την εφαρμόζουν και τα 5χρονα.. Δεν έχει σημασία τι αποδεικτικά στοιχεία ή λογικά επιχειρήματα προσφέρονται, αποφύγετε να συζητήσετε θέματα με την  άρνηση ότι τα λεγόμενα του αντιπάλου δεν έχουν καμία αξιοπιστία,δεν  έχουν νόημα, δεν έχουν προσκομισθεί αποδεικτικά στοιχεία, δεν έχουν λογική, ή δεν καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα. Ανακατέψτε καλά όλα τα παραπάνω για το μέγιστο αποτέλεσμα...
  10. Συσχέτισε τις κατηγορίες του αντιπάλου με «παλιά νέα». Μια παραλλαγή του "Αχυράνθρωπου".Σε κάθε θέμα μείζονος σημασίας κάποιος αντίπαλος θα επιτεθεί νωρίς τα οποία επιχειρήματα του μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν ή έχουμε ήδη αποκρούσει. Όπου μπορεί να προβλεφθεί μια επίθεση, ύψωσε έναν "αχυράνθρωπο" και ρίξ'τον στην μάχη νωρίς ως μέρος των αρχικών σχεδίων «εκτάκτης αναγκης». Μεταγενέστερες κατηγορίες/επιθέσεις, ανεξάρτητα της εγκυρότητάς τους ή την δημιουργία νέου εδάφους αντιπαράθεσης, μπορείς να τις συνδέσεις με προηγούμενες κατηγορίες και να τις απορρίψεις ως «αναμάσημα» προηγούμενων λεγόμενων του αντιπάλου έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ξανασχοληθείς με αυτές. Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα θα υπάρχει αν ο αντίπαλος είχε συνδεθεί με τις αρχικές κατηγορίες.
  11. Θέσπισε και βασίσου σε «εφεδρικές» τοποθετήσεις. Χρησιμοποιώντας ένα δευτερεύον θέμα ή στοιχείο των δεδομένων της συζήτησης, κάνε μια κίνηση εντυπωσιασμού παραδεχόμενος  με ευθύτητα και ειλικρίνεια, ότι , έγινε ένα αθώο λάθος εκ των υστέρων  και ότι οι αντίπαλοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός αυτό και μεγένθυναν τις διαστάσεις του λάθους , υπαινίσσοντας ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ευθύνες και πταίσματα, οι οποίες " απλά δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται..." .  Έτσι μπορεί κατά την διάρκεια της συζήτησης και κάποιοι άλλοι να συναινέσουν με τα λεγόμενά σας και να ενισχύσουν τις απόψεις σας. Εφαρμόζοντας σωστά την τεχνική, μπορείτε να κερδίσετε την συμπάθεια και τον σεβασμό των ακροατών σας «καθαρίζοντας» την υπόληψή σας και «λαμβάνοντας το μερίδιο των ευθυνών » σας, χωρίς να αντιμετωπίσετε πιο σοβαρά θέματα/κατηγορίες.
  12. " Τα αινίγματα δεν έχουν λύσεις ". Καθώς αναλύεται και ασχολείστε γύρω από ένα πλήθος ιδεών και απόψεων που περιτριγυρίζουν ένα γεγονός/θέμα καθώς και το πλήθος των ατόμων που απασχολούνται από αυτό, «χρωματίστε» ή παρουσιάστε το γεγονός ως πολύ «πολύπλοκο» για να λυθεί. Αυτό θα κάνει αυτούς που ασχολούνται με το θέμα , έτσι κι αλλιώς, να χάσουν το ενδιαφέρον τους να αναπτύξουν νέα θέματα και νέες ιδέες πάνω στα βασικά ζητήματα.
  13. " Η λογική της «Αλίκης στην χώρα των Θαυμάτων» ".  Αποφύγετε την συζήτηση θεμάτων, συλλογίζοντας προς τα πίσω, με εμφανή αφαιρετική λογική , με τέτοιο τρόπο ώστε να αντισταθείς/αντιμετωπίσεις κάθε πραγματικό/λογικό υλικό/επιχείρημα.
  14. " Απαιτήστε ολοκληρωτικές λύσεις ". Αποφύγετε την συζήτηση πάνω στα «καυτά» ζητήματα, ζητώντας από τους αντιπάλους σας να σας παρουσιάσουν μια ολοκληρωτική λύση εδώ και τώρα. ( Μια καλή τεχνική η οποία μπορεί να συνδυαστεί με την τεχνική Νο 10)
  15. Τοποθετείστε τα στοιχεία/γεγονότα σε εναλλασσόμενα συμπεράσματα. Αυτό απαιτεί δημιουργική σκέψη .
  16. Εξαφανίζοντας στοιχεία και μάρτυρες. Αν κάτι δεν υπάρχει, τότε δεν είναι γεγονός και δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια δήλωση ή συζήτηση περί αυτού.
  17. Αλλαγή θέματος. Συχνά με συνδυασμό κάποιας άλλης από τις τεχνικές που αναφέρονται εδώ, βρείτε ένα τρόπο να «εκτροχιάσετε» την συζήτηση με «τραχιά» ή αμφιλεγόμενα σχόλια, με στόχο να την τραβήξετε την προσοχή σε νέα και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμα θέματα. Αυτό λειτουργεί πολύ καλύτερα αν υπάρχει κάποιος στην συζήτηση που πρόσκειται σε σας και «διαφωνήσει» στο νέο θέμα που εγείρεται εκείνη την στιγμή και πολώσει την συνομιλία πάνω σε αυτό, με στόχο να τραβήξει το ενδιαφέρον από τα σημαντικά ζητήματα.
  18. Ευαισθητοποιήστε, ανταγωνιστείτε και παροτρύνεται τους αντιπάλους σας. Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο, επιπλήξτε και χλευάστε τους αντιπάλους σας και κάντε τους να καταφύγουν σε συναισθηματικά φορτισμένες απαντήσεις, οι οποίες θα τους κάνουν να φαίνονται και να δείχνουν ανόητους και γενικά να καταστήσουν το υλικό τους λιγότερο συναφή. Με αυτή την τεχνική όχι μόνο καταφέρνετε να να αποφύγετε να συζητήσετε σε μείζονα θέματα από την πρώτη στιγμή, αλλά και να χρησιμοποιήσετε τις συναισθηματικά φορτισμένες απαντήσεις των αντιπάλων σας για να αποφύγετε κάθε συζήτηση περί αυτών λέγοντας και εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι ίδιοι  « είναι πολύ ευαίσθητοι στην κριτική ».
  19. Αγνοώ τις υπάρχουσες αποδείξεις και ζητώ άλλες απίστευτες (αδύνατες να βρεθούν).  Aυτή η τεχνικ΄λη είναι μια παραλλαγή της τεχνικής " Κανε τον χαζό " . Ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες αποδείξεις που παρουσιάζει ο αντίπαλος σε  μια συζήτηση/φόρουμ/ντιμπέιτ κτλ., υποστηρίξτε ότι είναι άσχετε με το θέμα και απαιτείστε από αυτόν να βρει άλλες οι οποίες είναι πολύ δύσκολο για αυτόν να τις βρει εκείνη την στιγμή( οι αποδείξεις μπορούν να υπάρχουν αλλά να μην τις έχει ο ίδιος, ή να έχουν καταστραφεί σε περίπτωση που οι αποδείξεις είναι κάτι το υλικό). Για να αποφύγουμε τελείως την συζήτηση επί του θέματος που ανοίγει ο αντίπαλος , μπορεί να χρειαστεί να αρνηθούμε κατηγορηματικά και να είμαστε επικριτικοί όσον αφορά τα ΜΜΕ και διάφορα βιβλία ως αξιόπιστες πηγές, να αρνηθούμε την κατάθεση μαρτύρων ως αναξιόπιστες ή ακόμα να αρνηθούμε ότι  δηλώσεις της κυβέρνησης ή άλλων αρχών, έχουν κάποιο νόημα ή σχέση με την συζήτηση.
  20. Ψεύτικες αποδείξεις. Όποτε είναι δυνατόν, εισάγετε νέα γεγονότα ή στοιχεία σχεδιασμένα και κατασκευασμένα ως χρήσιμα "όπλα" για να αντικρούσουν τα λεγόμενα του αντιπάλου  και για να εξουδετερώσουν "ευαίσθητα" θέματα ή να εξουδετερώσουν/εμποδίσουν την αποφασιστικότητα του.
  21. Καλέστε ένα Σώμα ενόρκων,έναν ειδικό εισαγγελέα, ή άλλο αρμόδιο οργανισμό διερευνήσεων. Ανατρέψτε την (διαδικασία/συζήτηση) για το δικό σας όφελος και την αποτελεσματική εξουδετέρωση όλων τα ευαίσθητων θεμάτων χωρίς "ανοιχτή" συζήτηση. Μόλις συγκληθούν τα αποδεικτικά στοιχεία και οι μαρτυρίες ,απαιτούνται να είναι απόρρητα, όταν χρησιμοποιηθούν σωστά. Για παράδειγμα, αν ο κατήγορος είναι του "χεριού σας", μπορεί να διασφαλιστεί ότι το Σώμα ενόρκων δεν θα ακούσει κάποια χρήσιμη απόδειξη και οι χρήσιμες θα "σφραγιστούν"/αποσιωπηθούν και δεν θα είναι διαθέσιμες σε μετέπειτα ερευνητές της υπόθεσης.
  22.  Κατασκευάστε μια "Καινούργια Αλήθεια". Κατασκευάστε δικού σας "ειδικούς", ομάδες, ηγέτες ή επηρεάστε ήδη υπάρχοντες, πρόθυμους να δημιουργήσουν καινούργια θέματα/πεδία συζητήσεως, δια μέσου επιστημονικών μεθόδων, ερευνών ή κοινωνικών παρακολουθήσεων ή να καταθέσουν υπέρ σου. Με αυτόν τον τρόπο, αν χρειαστεί να μιλήσεις για κάποιο θέμα, μπορείς να το κάνεις με "εγκυρότητα".
  23.  Δημιουργείστε μεγαλύτερους (αντι-)περισπασμούς . Αν τα παραπάνω δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στο να τραβήξεις την προσοχή και την συζήτηση από τα "καίρια" ζητήματα, ή να μην μπορείς να αποφύγεις την κάλυψη του γεγονότος από τα ΜΜΕ αν το θέμα οδηγηθεί σε δικαστική διαμάχη, δημιούργησε " Μεγαλύτερα θέματα" ( ή δράσε και συμπεριφέρσου ότι είναι κάτι πιο  σημαντικό από τα "καίρια" ζητήματα) έτσι ώστε να αποτραβήξεις την προσοχή του πλήθους/ομάδας συζήτησης/αντιπάλου.
  24.  "Αποσιώπησε" τους επικριτές. Αν οι παραπάνω μέθοδοι αποτύχουν, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να " απομακρύνετε" τους επικριτές σας από το προσκήνιο, με μερικές πιο "οριστικές" / "αποτελεσματικές" λύσεις, έτσι ώστε η ανάγκη ή το χρέος να μιλήσετε για τα "καυτά " ζητήματα να εξαφανιστεί πλήρως. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τον θάνατό τους, την  σύλληψη ή την φυλάκισή τους, τον  εκβιασμό ή την  καταστροφή του προφίλ τους διαρρέοντας εκβιαστικές πληροφορίες ή απλώς με τον εκφοβισμό τους δια μέσω εκβιασμού ή άλλων απειλών.
  25.  Εξαφανίσου. Αν είσαι ο " Άνθρωπος - κλειδί " ή αλλιώς τα φώτα του προσκηνίου πέφτουν σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό επάνω σου και θεωρείς ότι τα πράγματα έχουν "ανάψει" και δεν μπορείς να αποφύγεις την συζήτηση των  "καυτών" θεμάτων, απλά.... εξαφανίσου...

 


    25 Ways to Suppress Truth



    Βίντεο

    Μέρος 1ο:






    Μέρος 2ο:





    Μέρος 3ο:

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...