"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Δημοψήφισμα για το χρέος

Print this post
Ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Όλαφουρ Γκρίμσον, αρνείται να εγκρίνει την απόφαση του ισλανδικού Κοινοβουλίου αναφορικά με τη νέα συμφωνία αποπληρωμής του χρέους σε Αγγλία και Ολλανδία, αν δεν προηγηθεί δημοψήφισμα στον ισλανδικό λαό. Πώς αντιδρά η πρωθυπουργός
    


Ο Ισλανδός πρόεδρος Όλαφουρ Γκρίμσον ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με τη νέα συμφωνία αποπληρωμής από τη χώρα του των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρωστάει στην Αγγλία και την Ολλανδία, έπειτα από την κατάρρευση της τράπεζας "Icesave".
Τα χρήματα θα διατεθούν στις αναφερθείσες χώρες ώστε να αποζημιωθούν οι περίπου 400.000 πολίτες που έχασαν τις καταθέσεις τους, όταν η μητρική τράπεζα της "Icesave", η "Landsbanki", χρεοκόπησε στα τέλη του 2008.

Σύμφωνα με τους όρους νέας διαπραγμάτευσης η Ισλανδία θα έχει περισσότερο χρόνο να αποπληρώσει το χρέος και με χαμηλότερο τόκο από αυτόν που είχε συνομολογηθεί παλαιότερα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εξοφλήσει στην Αγγλία το ποσό από το 2016 μέχρι το 2046 και με τόκο της τάξης του 3,3%, σε αντίθεση με το χρονικό διάστημα 2016-2024 και το 5,5% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Ο Γκρίμσον δήλωσε πως η νέα συμφωνία, η οποία κυρώθηκε από το ισλανδικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, πρέπει να περιβληθεί και την έγκριση του λαού.

"Οι πολίτες της Ισλανδίας θα πρέπει να ψηφίσουν για αυτή τη νέα συμφωνία, καθώς είναι διαφορετική από τις προηγούμενες οι οποίες είχαν τεθεί στην κρίση τους και καλύτερη από εκίνη η οποία είχε καταψηφιστεί με 92,3% από τους Ισλανδούς ψηφοφόρους. Είναι σημαντικό για ακόμη μια φορά ο κόσμος να έχει λόγο στην απόφαση", επεσήμανε ο Γκρίμσον.

Αντίθετα, η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Γιοχάνα Σιγκουρδαντότιρ, χαρακτήρισε την πρόταση αυτή του προέδρου "απογοητευτική", καθώς η Βουλή κατά συντριπτική πλειοψηφία υπερψήφισε την εν λόγω συμφωνία και επίσης κατά πλειοψηφία, αν και μικρότερη, απέρριψε την ιδέα του δημοψηφίσματος.

"Εκτιμούσαμε ότι ο πρόεδρος θα υπέγραφε τη συμφωνία. Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και δεν είναι συνηθισμένο ο πρόεδρος να αντιτίθεται σε μια τέτοια απόφαση. Πιστεύω πως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες η Αγγλία και η Ολλανδία να καθίσουν και να διαπραγματευτούν ξανά", ανέφερε η Σιγκουρδαντότιρ.

Η κατάσταση αυτή ταλανίζει τη χώρα από τον Οκτώβρη του 2008, οπότε και οι τρεις ισχυρότερες τράπεζες της Ισλανδίας κατέρρευσαν με διαφορά λίγων ημερών. Από τότε το "φάντασμα" του χρέους πλανάται πάνω από την ισλανδική οικονομία και τρομοκρατεί τον λαό, ο οποίος όπως φαίνεται και σ' αυτή την περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει τα "σπασμένα" που δεν... έσπασε.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...