"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Κυβέρνηση Μάλτας: Προτιμάμε Ελεύθερο Λογισμικό, συνεργαζόμαστε με το τοπικό LUG για μεταφράσεις!

Print this post

  Η κυβέρνηση της Μάλτας εξέδωσε ντιρεκτίβα η οποία έχει σαν στόχο την υιοθέτηση Ελεύθερου Λογισμικού από το δημόσιο τομέα της και την χρήση της EUPL (Ευρωπαϊκής Άδειας Δημόσιας Χρήσης) από τις υπηρεσίες της.
Οι οδηγίες της εν λόγω ντιρεκτίβας είναι αρκετά εντυπωσιακές κατά την γνώμη μου, πιο συγκεκριμένα προτείνεται:
              


  • Η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και κλειστού λογισμικού που είναι, εν μέρει ή εν όλω, βασισμένο σε ανοιχτού κώδικα τεχνολογίες. Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται, τις γλώσσες προγραμματισμού, τις βιβλιοθήκες, βοηθητικά εργαλεία και τμήματα λογισμικού.
  • Η κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει  Ελεύθερο Λογισμικό με άδεια που είναι σύμφωνη με τον ορισμό Ελεύθερου Λογισμικού του Free Software Foundation. Η ρήτρα αυτή αποκλείει patches, ενημερώσεις και αναβαθμίσεις του εμπορικού λογισμικού που έχει ήδη αποκτηθεί.
  • Η κυβέρνηση εξετάζει μόνο ανοιχτό λογισμικό που είναι διαθέσιμο στην αγγλική γλώσσα, μαζί με μια άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα. Ο πηγαίος κώδικας και τα σχόλια του θα πρέπει ιδανικά να είναι στην αγγλική γλώσσα.
  • Η κυβέρνηση θα προτιμά ανοιχτό λογισμικό που υποστηρίζει Intenationalisation
  • Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει τις επενδύσεις από τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζοντας ανοιχτού κώδικα λογισμικό που δημοσιεύεται στο OSOR.eu
  • Οι νομικοί κίνδυνοι και ευθύνες για το λογισμικό που έχει άδεια ανοιχτού κώδικα λαμβάνονται από το Προϊστάμενο του οργανισμού που υιοθετεί το εν λόγω λογισμικό.
  • Οι λύσεις ανοιχτού κώδικα λογισμικού που θα χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στο intranet του OSOR, Πακέτα και διανομές ανοιχτού κώδικα θα πρέπει να καταχωρούνται στο σύνολο τους.
  • Σε περίπτωση που απαιτείται μετάφραση στην Μαλτεζική γλώσσα κάποιου ανοιχτού κώδικα προγράμματος η κυβέρνηση θα επιδιώκει την συνδρομή του Government of Malta Open Source End User Group.
  • Η κυβέρνηση θα επιδιώκει εκπαίδευση και υποστήριξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα μέσω υπαρχόντων και δυνητικών επαφών της, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν κυβερνητικού και ιδιωτικούς φορείς.
  • Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την διευκόλυνση τη διανομής  κυβερνητικών λύσεων ανοιχτού λογισμικού στο πλαίσιο της EUPL.
  • Όταν δεν είναι δυνατό να γίνει χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα, τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία θα πρέπει τίθενται στη διάθεση μας.
  • Η κυβέρνηση θα παρέχει χώρους εργασίας για λύσεις ελεύθερου λογισμικού είτε μέσω του ΕθνικούForge (σαν το SourceForge αλλά από την Μαλτέζικη κυβέρνηση) ή στο OSOR.eu έλλειψή του πρώτου.
Πόσα χρόνια μπροστά είναι άνθρωποι σε αυτά τα θέματα!!! Άντε να πέρνουμε και εμείς σειρά σιγά-σιγά.

του ακτιβιστή για την επιλογή του καθενός στο ελεύθερο λογισμικό Richard Matthew Stallman γνωστός για την δουλειά του στο Σχέδιο GNU και στο Κίνημα Ελεύθερου Λογισμικού.

Πηγή: http://elkosmas.gr/
Το είδα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...