"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Άυριο βγαίνει στο σφυρί το σπίτι του Κ.Παλαμά

Print this post
  Στο σφυρί βγαίνει τελικά αύριο το σπίτι του Κωστή Παλαμά. Η αρχική τιμή προσφοράς για το οίκημα στην Πλάκα όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο μεγάλος μας ποιητής έχει οριστεί στα 1.066.000 ευρώ. 

   
Η δημοπρασία για το σπίτι του εθνικού μας ποιητής έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας. Το ιστορικό σπίτι βρίσκεται στην οδό Περιάνδρου και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1999, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Μια μαρμάρινη πλάκα που έχει τοποθετηθεί πάνω από την κύρια είσοδο, στην οποία αναγράφεται 

«Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς», υπενθυμίζει στους περαστικούς τη μεγάλη ιστορική αξία του, αφού από εκεί πέρασαν σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών της εποχής εκείνης.

Η σημερινή εικόνα του δεν θυμίζει σε τίποτα τα άλλοτε αρχοντικά πλακιώτικα σπίτια με τις εσωτερικές αυλές, τις μαρμάρινες σκάλες και τις εντυπωσιακές σιδερένιες κουπαστές, καθώς το πέρασμα του χρόνου και η εγκατάλειψη έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια πάνω του. Ο Κωστής Παλαμάς και η σύζυγός του Μαρία μαζί με την κόρη τους Ναυσικά έμεναν σε ένα από τα διαμερίσματα του πρώτου ορόφου, που διαθέτουν εντυπωσιακή θέα προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Στο σπίτι αυτό εγκαταστάθηκαν το 1935 και εκεί ο μεγάλος ποιητής έγραψε σημαντικά έργα. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Φεβρουαρίου 1943. 

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ο πλειστηριασμός, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον το Ιδρυμα Κωστή Παλαμά, που έχει απευθυνθεί σε ιδρύματα, τράπεζες αλλά και στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προκειμένου να συμβάλουν στην αγορά αλλά και στη μετατροπή της οικίας σε Κέντρο Παλαμικών Μελετών. Το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Πολιτισμού και 
Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης. 

Στην ερώτησή του ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον αρμόδιο υπουργό και την πολιτεία να πάρουν θέση έτσι ώστε το σπίτι του Κωστή Παλαμά να διασωθεί και να διατηρηθεί, όπως προστάζει η ιστορική μνήμη. «Η κατοικία του Κωστή Παλαμά πρέπει να μετατραπεί σε χώρο πνεύματος και πολιτισμού. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι δημόσιοι αλλά και ιδιωτικοί φορείς. Το οφείλουμε στον Κωστή Παλαμά, περισσότερο όμως το οφείλουμε στην Ελλάδα» λέει στην «Espresso» o Κωνσταντίνος Καραγκούνης.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ
Φωτ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ 


Το είδα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...