"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι Ισραηλινοί ρισκάρουν τα χειρότερα

Print this post
Οργασμός διπλωματικών διεργασιών και πιέσεων βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διάσωση των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Παλαιστινιακό, αφού ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία επί της αμερικανικής πρότασης για πάγωμα του εποικιστικού προγράμματος στη Δυτική Όχθη. Οι περισσότεροι αναλυτές φοβούνται ένα νέο κύμα βίας που θα μετατρέψει σε ζούγκλα την περιοχή. Το Ισραήλ “ρισκάρει το χάος χωρίς ειρήνη”, σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC

"Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με τους υπευθύνους της αμερικανικής κυβέρνησης για το θέμα του παγώματος του εποικιστικού προγράμματος, αλλά μέχρι στιγμής οι επαφές αυτές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία", δήλωσε αξιωματούχος τον οποίον επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. "Το Ισραήλ έχει θέσει αρκετές προϋποθέσεις που ακόμα δεν έχουν ικανοποιηθεί και δεν έχουν γίνει αποδεκτές ώστε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε εκφράσει νωρίτερα την ικανοποίησή του για τη στάση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ως προς την πρόταση για πάγωμα του εποικιστικού προγράμματος, και την ελπίδα ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ο παλαιστίνιος πρόεδρος να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι το σχέδιο που εξετάζει το Ισραήλ για πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη για 90 ημέρες είναι "πολλά υποσχόμενο". "Συγχαίρω τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου διότι έκανε μία κίνηση που, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ εποικοδομητική", πρόσθεσε. "Δεν είναι εύκολο για εκείνον να το κάνει, όμως δείχνει ότι είναι σοβαρός", επεσήμανε ο Ομπάμα για τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Σημειώνεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει το νέο πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη για 90 ημέρες, πρόταση που έγινε από την Ουάσιγκτον, με αντάλλαγμα την παροχή πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης.
Κατά τον επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ, η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να παγώσει πλήρως την εποικιστική δραστηριότητα και να μην αρκεστεί σε ένα περιορισμένο μορατόριουμ στη Δυτική Όχθη, αν θέλει να δείξει ότι αντιμετωπίζει το θέμα με σοβαρότητα. "Αν ο Νετανιάχου σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, θα επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ οι οποίες έχουν διακοπεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου», τόνισε ο Ερεκάτ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αποκάλυψε πως δέχτηκε μία αμερικανική πρόταση για νέο πάγωμα, διάρκειας 90 ημερών, της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, όχι όμως και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αντάλλαγμα την παροχή πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ. "Ο πρόεδρος Ομπάμα γνωρίζει καλά ότι ο Νετανιάχου ευθύνεται για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων", είπε, από τη μεριά του, ο Ερεκάτ. "Ξέρει επίσης πολύ καλά ότι ο Νετανιάχου είναι το κλειδί των διαπραγματεύσεων, ότι είναι αυτός που έκλεισε την πόρτα στις συνομιλίες και ότι επέλεξε τους εβραϊκούς οικισμούς αντί της ειρήνης", υπογράμμισε.
Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε επιχείρηση στην πόλη Τουλκάρεμ της βόρειας Δυτικής Όχθης και προχωρούσε σε κατασχέσεις στο σπίτι και το κατάστημα ενός παλαιστίνιου έμπορου, τον οποίο κατηγορεί για ξέπλυμα χρήματος προς όφελος των ισλαμιστών της Χαμάς, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. "Είναι ένα σαφέστατο μήνυμα που απευθύνεται σε όσους βοηθούν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς", εξήγησε αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετιά. Η ισλαμιστική Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τις υποδομές στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας.


Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...