Print this post
Ανοιγμα στους πολίτες επιχειρεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανήμερα του εορτασμού της 37ης επετείου του Πολυτεχνείου.
Με εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν από συναυλίες με έντεχνα ακούσματα έως συζητήσεις και προβολή ταινιών για τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου αλλά και για το μήνυμα του αγώνα στο Πολυτεχνείο, το οποίο παραμένει πάντα επίκαιρο, η Πολυτεχνική σχολή, η σχολή Θετικών Επιστημών και η πρυτανεία του ΑΠΘ στοχεύουν να κρατήσουν ανοιχτό το πανεπιστήμιο, βασιζόμενοι στη συμμετοχή όχι μόνο των φοιτητών και των καθηγητών αλλά και των απλών πολιτών, επιχειρώντας έτσι να αποτρέψουν όσους τυχόν προσπαθήσουν να επιδοθούν σε βανδαλισμούς.
Άλλωστε, το τρίπτυχο που εκφράζει τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο ενόψει της γιορτής του Πολυτεχνείου είναι “ανοιχτό πανεπιστήμιο με ποικίλες εκδηλώσεις - περιφρούρηση με το υπάρχον προσωπικό - πρόσθετες προσλήψεις φυλάκων”.
“Πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται κεντρικά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με στόχο τη συμμετοχή των πολιτών και την αποφυγή τυχόν βανδαλισμών που παρατηρούνται συνήθως την ημέρα εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου”, εξηγεί στη “Μ” η καθηγήτρια του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής ΑΠΘ Αντωνία Νενοπούλου και προσθέτει: “Παρόμοια πρωτοβουλία έχει ληφθεί και στο παρελθόν και έχει αποδώσει ως ένα βαθμό. Τώρα γίνεται μια πιο οργανωμένη προσπάθεια με εκδηλώσεις που θα προσελκύσουν το κοινό, αφού περιλαμβάνουν συζητήσεις και ταινίες για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου”.
Σύμφωνα με την ίδια, το μήνυμα της όλης προσπάθειας είναι ότι η 17η Νοεμβρίου είναι μέρα γιορτής, αφιερωμένη στην παιδεία, είναι μέρα περισυλλογής, που όμως μπορεί να συνδεθεί με τη σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια και την παιδεία και συμβολίζει το άνοιγμα προς την κοινωνία.
Μία ημέρα νωρίτερα
Ειδικότερα, οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου αρχίζουν μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή σήμερα 16 Νοεμβρίου. Στις 7.15 το απόγευμα στο κεντρικό αμφιθέατρο “Εμπειρίκος” της σχολής Θετικών Επιστημών διοργανώνεται εκδήλωση-αφιέρωμα στην 37η επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Η εκδήλωση, που έχει τίτλο “Δικτατορία τότε... Σήμερα τι;” περιλαμβάνει προβολή γεγονότων του Πολυτεχνείου και την πρώτη συνέντευξη των πρωταγωνιστών του μετά τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο στην κρατική τηλεόραση (διάρκεια 15 λεπτά). Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος και ο κοσμήτορας της σχολής Θετικών Επιστημών Σπύρος Παυλίδης.
Θα ακολουθήσει ομιλία του συγγραφέα και εκφωνητή του σταθμού “των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων” Δημήτρη Παπαχρήστου, η οποία θα εξελιχθεί σε ανοιχτή συζήτηση.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το μουσικό σχήμα του Νεκτάριου Κοσμίδη (κιθάρα, βιολί, μπουζούκι, ακορντεόν), με έντεχνα ακούσματα γνωστών ελλήνων συνθετών, όπως Θεοδωράκης, Ξαρχάκος και Χατζιδάκις.
Οι εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου
Ανήμερα της επετείου η κοσμητεία της Πολυτεχνικής σχολής διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στα ίδια κτίρια όπου λειτούργησε πριν από 37 χρόνια ο ελεύθερος ραδιοσταθμός και έγινε η κατάληψη από χιλιάδες αγωνιστές για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”, στα ίδια κτίρια όπου μαζί με άλλους αγώνες μπήκαν οι βάσεις της αρχής του τέλους της χούντας.
Η πορεία από τα δύσκολα χρόνια του ’60 και την ίδρυση της τότε ενιαίας ένωσης φοιτητών του ΑΠΘ τον Νοέμβριο του 1973 έως τη μεταπολίτευση και τις δυσκολίες του σήμερα συνεχίζεται μέχρι την κατάκτηση των απλών και ουσιαστικών αιτημάτων για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” που παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ.
Στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής σχολής από τις πανεπιστημιακές αρχές, την ομάδα συναγωνιστών του Θωμά Βασιλειάδη στη μνήμη του, από φοιτητές και πολίτες.
Μία ώρα αργότερα, στις 13.00, θα γίνει συζήτηση με παλαιούς φοιτητές του 1961-62 και νεότερους συναδέλφους για την πορεία μέχρι την ίδρυση της ΦΕΑΠΘ, μέχρι το 1967 και το 1973.
Στις 14.30 θα γίνει προβολή της ταινίας των Γιώργου Τσεμπερόπουλου και Σάκη Μανιάτη “Τα Μέγαρα”, γυρισμένη το 1972. Η προβολή της ταινίας θα επαναληφθεί και στις 21.00, μετά τη συμμετοχή στην κεντρική πορεία για το Πολυτεχνείο.
Για την Πολυτεχνική σχολή αυτές οι εκδηλώσεις είναι μία γιορτή, γιατί ο αγώνας για ουσιαστική παιδεία, για ελευθερία και για βιώσιμη ανάπτυξη συνεχίζεται και είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ.
Εξάλλου, στις 18.00 θα γίνει επετειακή συνεδρίαση της συγκλήτου στην αίθουσα συγκλήτου του ΑΠΘ και στις 21.00, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, θα δοθεί συναυλία με τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο.
Τέλος, σε μια κίνηση εξωστρέφειας το ΑΠΘ καλεί δημοσιογράφους, ως φωνή και εικόνα της κοινωνίας, να μιλήσουν για το πανεπιστήμιο σε μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα “1973-2010: Το πανεπιστήμιο τότε και σήμερα”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ και εισηγητές θα είναι, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι Μόσχος Βοϊτσίδης, Ζώγια Κουταλιανού, Παύλος Νεράντζης, Χρήστος Τελίδης και Κλέαρχος Τσαουσίδης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό.
Της Της Νικολέτας Μπούκα
Πηγή: Μακεδονία
"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Ανοιχτό πανεπιστήμιο το ΑΠΘ στην επέτειο του Πολυτεχνείου
Ετικέτες
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου