"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Άρση της απαγόρευσης εμπορίας σπόρων απο το Ευρωπαϊκό δικαστήριο

Print this post
 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πρόσφατα ότι οι ισχύουσες οδηγίες της Ε.Ε. σχετικά με την εμπορία σπόρων δεν μπορεί να εμποδίσει τους αγρότες στο να ανταλλάσουν και να εμπορεύονται παλιές, τοπικές και μη επίσημα εγκεκριμένες ποικιλίες σπόρων. Η μακροχρόνια επίδραση ωστόσο αυτής της απόφασης δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες.

 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε στις αρχές του Ιουλίου ότι οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και πωλούν σπόρους, ακόμη και από φυτικές ποικιλίες που δεν έχουν επίσημα καταχωρηθεί και εγκριθεί...

..Το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο διαπίστωσε ότι η παραγωγή και η πώληση των εν λόγω σπόρων δεν θα μπορούσε να απαγορευθεί βάσει της ισχύουσας οδηγίας της ΕΕ σχετικά με την εγγραφή των ποικιλιών σπόρων σε επίσημους καταλόγους.  Η Γαλλική βιομηχανία σπόρων Graines Baumax είχε σύρει στα δικαστήρια το Αγροτικό Δίκτυο Kokopelli επειδή θεωρείσαι ως παράνομη την εμπορία απο το δίκτυο 460 τοπικών ποικιλιών σπόρων που δεν έχουν επίσημα περαστεί στους επίσημους εμπορικούς καταλόγους.

 Η εταιρεία απαίτησε αποζημίωση της τάξης των € 50.000, το οποίο τώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει.

 Η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια σοβαρή ήττα για τις μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις του κλάδου, όπως Monsanto, η Syngenta και η Bayer που ελέγχουν ήδη το 67% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των σπόρων.

Η βιοποικιλότητα σε κίνδυνο

 Οι πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα στους σπόρους, όπως έχουν καταχωρηθεί από τέτοιες μεγάλες εταιρείες, έχουν οδηγήσει την μικρής κλίμακας γεωργία στη Ευρώπη και αλλού στο να γίνονται όλο και περισσότερο εξαρτημένες από αυτές. Με τη χρήση μόνο επίσημα εγκεκριμένου σπόρου από τέτοιες μεγάλες επιχειρήσεις, οι αγρότες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν πολύ πιο λιπάσματα και φυτοφάρμακα για να παράξουν αξιοπρεπείς συγκομιδές, κάτι που σημαίνει ότι περνούν συνήθως πέντε φορές περισσότερο σε αυτά από ότι για τους ίδιους τους σπόρους.

 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέφερε ότι οι διαδικασίες για την καταγραφή των σπόρων στους επίσημους καταλόγους είναι σήμερα τόσο ακριβό, ώστε οι ανεξάρτητοι αγρότες απλά δεν μπορούσαν να στηρίξουν. Η γενική εισαγγελέας , Juliane Kokott, επισήμανε ότι η αυστηρή απαγόρευση  καλλιέργειας και  εμπορίας των μη εγγεγραμμένων σπόρων θα οδηγήσει τελικά σε μια μαζική απώλεια της βιοποικιλότητας και ακόμα μεγαλύτερη κυριαρχία στην αγορά από τους μεγάλους βιομηχανικούς παραγωγούς.

 Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των εταιρειών σπόρων ισχυρίστηκαν επίσης η απόφαση ήταν μια επιτυχία, επειδή το δικαστήριο έκανε δεκτή τους υφιστάμενους περιορισμούς στο εμπόριο σπόρων και το να επιτρέπεται μόνο ένα μικρός αριθμός εξαιρέσεων. Αυτός είναι ο λόγος που η εκστρατεία για την αυτάρκεια των σπόρων δεν είναι και τόσο ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα θεωρώντας ότι “η απόφαση αυτή  μπορεί και παγιώνει το πατρονάρισμα της βιομηχανίας σπόρων”.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...