"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Print this post
Δύο έγγραφα, το πρώτο του 1939 και το δεύτερο του 1940, έρχονται να ενισχύσουν την εντύπωση πως η διαδικασία ολοκλήρωσης της ειδικής εκκαθάρισης της «Τράπεζας της Ανατολής» διεκόπη για κάποιον άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.
Παρά, λοιπόν, τους ισχυρισμούς, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου η «Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τους οποίους η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1936, προκύπτει αβασάνιστα πως τουλάχιστον έως το 1940 αυτή η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί.
Τα δύο ντοκουμέντα που αποκαλύπτει η zougla.gr αφορούν δύο επιστολές προς την Διοίκηση της «Εθνικής». Το πρώτο είναι τηλεγράφημα του υποκαταστήματος της Τράπεζας στο Βόλο και απευθύνεται στα κεντρικά της Αθήνας. Ζητά από την Διοίκηση της τράπεζας να απαντήσει σχετικά με την πορεία της μετοχής της ...;υπό εκκαθάριση «Τράπεζας της Ανατολής».
Η ημερομηνία κατά την οποία απεστάλη το τηλεγράφημα είναι 11 Μαΐου του 1940. Λίγους μήνες πριν εμπλακεί η χώρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λόγος για τον οποίο το υποκατάστημα ζητεί πληροφορίες επί της αξίας των μετοχής είναι σαφής. «Διά λογαριασμών πελατών μας», αναγράφεται στο τηλεγράφημα χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο ντοκουμέντο αφορά επιστολή, προς την «Εθνική», Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος ταξιδεύει προφανώς για επαγγελματικούς λόγους μεταξύ Παρισίων και Λονδίνου, διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό σε βρετανική τράπεζα, έχει στην κατοχή του μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής και απαιτεί από την «Εθνική» να τον πληροφορήσει περί της τελικής αποτιμήσεως της αξίας των μετοχών, όπως αυτή προσδιορίζεται από την ειδική εκκαθάριση.
Ο συγκεκριμένος δικαιούχος, όπως προκύπτει εκ των συμφραζομένων, είναι επιχειρηματίας ή εν πάση περιπτώσει διαθέτει γνώσεις επί των τραπεζικών ζητημάτων. Έχει μάλιστα επισκεφθεί το υποκατάστημα της «Εθνικής» στην διεύθυνση 38 Avenue de l' Opera όπου και υπέβαλλε το αίτημα του να του δοθεί η «λογοδοσία επί της εκκαθαρίσεως της Τραπέζης Ανατολής», επισημαίνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά « εκκαθάρισιν ην η τράπεζα σας ανέλαβε προ τινών ήδη ετών», που σημαίνει ότι ο υπογράφων, κ. Γ.Θ. Περιστιάνης, κάτοικος Κολωνακίου γνωρίζει άριστα το ιστορικό της μετοχής. Απλά επιθυμεί να ρευστοποιήσει τις μετοχές που διαθέτει. Η επιστολή προ της «Εθνική» του δικαιούχου έχει σταλεί στις 20 Μαρτίου του 1939.
Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς της «Εθνικής», το 1939 και το 1940, δικαιούχοι σπεύδουν να ενημερωθούν για την τύχη της εκκαθάρισης, η οποία ως φαίνεται ούτε έχει δημοσιοποιηθεί, ενδεχομένως δε ούτε ολοκληρωθεί. Δεν έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ η λογοδοσία της εκκαθάρισης. Δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά η ολοκλήρωση της. Οι πελάτες και δικαιούχοι της τράπεζας ψάχνουν και ζητούν πληροφορίες.
Η zougla. gr είναι σε θέση να γνωρίζει την ύπαρξη και άλλων, μεταγενέστερων ντοκουμέντων, τα οποία πιστοποιούν πως και μεταπολεμικά, κατά τη διάρκεια της αμέσως επόμενης δεκαετίας και πάντως μετά την απελευθέρωση της χώρας, ενδιαφερόμενοι -δικαιούχοι έχουν αποταθεί στην τράπεζα για τη συλλογή πληροφοριών για την τύχη αυτής της ...; εκκαθάρισης. Σε όλα αυτά τα αιτήματα η τράπεζα απαντά με τη ...;σιωπή.
Από το πρώτο, ωστόσο, ντοκουμέντο προκύπτει πως υπήρξε και εσωτερική αλληλογραφία για το ζήτημα αυτό μεταξύ κεντρικών και υποκαταστημάτων της «Εθνικής» μετά το 1936, ημερομηνία κατά την οποία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.
Τόσο οι σημερινοί δικαιούχοι, όσο και οι νομικοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει αυτήν την υπόθεση αναμένουν από το εμπλεκόμενο τραπεζικό ίδρυμα κάτι παραπάνω από μία ακολουθία ισχυρισμών. Αναμένουν ένα επίσημο έγγραφο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της τράπεζα αυτής όπως διατυπώνονται στην επίσημη ανακοίνωσης της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου