"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η Δανία σπάει τη συνθήκη του Σένγκεν

Print this post
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από τις αρχές της Δανίας, οι οποίες άρχισαν τη Τρίτη να αποκαθιστούν μόνιμους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα, να σεβαστούν την ελεύθερη κυκλοφορία και λογαριάζει να βεβαιωθεί ότι το πράττουν παρακολουθώντας πολύ αυστηρά επιτόπου την αποκατάσταση των εν λόγω ελέγχων, ανακοίνωσε ένας από τους εκπροσώπους της.



"Η Επιτροπή ενημερώθηκε για την ανάπτυξη από σήμερα τελωνειακών που θα έχουν ως αποστολή να πραγματοποιούν συγκεκριμένους ελέγχους βασισμένους σε μια ανάλυση κινδύνου", δήλωσε ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.

"Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει πολύ αυστηρά την εφαρμογή αυτής της πρώτης φάσης και θα ελέγχει επιτόπου για να είναι σίγουρη ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία γίνεται σεβαστή", διευκρίνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Δανία αποφάσισε να αποκαταστήσει τους τελωνειακούς ελέγχους παρά τις ανησυχίες που προκαλεί η απόφασή της για την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη. Ανέπτυξε 50 τελωνειακούς στα σύνορά της με τη Γερμανία και με τη Σουηδία.

Η Δανία είναι μέλος του Σένγκεν, του χώρου χωρίς σύνορα που δημιουργήθηκε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου της απαγορεύεται να αποκαταστήσει τα εσωτερικά σύνορα, παρά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και για λόγους που συνδέονται με τη δημόσια τάξη.

Οι τελωνειακοί έλεγχοι επιτρέπονται, αλλά μέσα σε μια συνοριακή ζώνη 20 χιλιομέτρων και με τυχαίο τρόπο. Οι μόνιμοι έλεγχοι απαγορεύονται.

"Η Δανία διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι δεν έχει πρόθεση να μην σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία", δήλωσε ο Μικέλε Τσερκόνε.

Πριν από δέκα χρόνια, όταν η Δανία εντάχθηκε στη ζώνη ελευθέρων μετακινήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δανικό Λαϊκό Κόμμα αγόρασε ένα παροπλισμένο μεθοριακό φυλάκιο και υποσχέθηκε ότι μια μέρα θα το έθετε ξανά σε χρήση.

Τότε, οι περισσότεροι Δανοί θεώρησαν εκείνη την κίνηση προπαγανδιστική και την απέδωσαν στην ανωριμότητα ενός νεοσύστατου κόμματος.

Τον Μάιο, όμως, το κόμμα αυτό πανηγύρισε για τη δικαίωσή του και προσφέρθηκε να δωρίσει αυτό το φυλάκιο στην κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί η συμφωνία του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν να αποκαταστήσει τους μεθοριακούς ελέγχους με αντάλλαγμα την υποστήριξη ενός σκληρού δημοσιονομικού προγράμματος.

Η συμφωνία αυτή προκάλεσε αίσθηση στις Βρυξέλλες, καθώς η Δανία έγινε η πρώτη χώρα που αμφισβητεί σοβαρά την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...