"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Υπεράνω των ανθρώπων οι τράπεζες

Print this post
Πάνω από δέκα χρόνια, χωρίς ουσιαστική δικαίωση για τους συγγενείς των θυμάτων της Ρικομέξ. Αποζημίωση πρώτα στις τράπεζες και μετά στους ανθρώπους αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

Το ημερολόγιο έγραφε επτά Σεπτεμβρίου 1999, όταν τα 5,9 Ρίχτερ, χτύπησαν την Αττική. Το εργοστάσιο της "Ρικομέξ" κατέρρευσε και 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Από τότε, δέκα συγγενείς τριών θυμάτων εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της Δικαιοσύνης, χωρίς να μπορούν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους.



Μάλιστα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την απόφασή της 3/2011, έκανε δεκτή την αίτηση της Εθνικής Τράπεζας και αναίρεσε εφετειακές αποφάσεις οι οποίες είχαν δικαιώσει συγγενείς των θυμάτων της "Ρικομέξ", κρίνοντας ότι οι απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων είναι προνομιούχες και προηγούνται των Τραπεζών.

Με την αναίρεση του Αρείου Πάγου οι τράπεζες απλώς προηγούνται των ανθρώπων.

Αναλυτικότερα, εκπλειστηριάστηκαν δύο ακίνητα της "Ρικομέξ" προκειμένου όσοι διεκδικούν χρήματα να μπορέσουν να τα πάρουν. Μεταξύ αυτών ήταν και δέκα συγγενείς τριών θυμάτων που διεκδικούσαν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους για ψυχική οδύνη, διατροφή τέκνων κ.λπ., συνολικού ύψους 1.060.658 ευρώ.

Οι συγγενείς, σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τον Αστικό Κώδικα, κατατάχθηκαν σε προνομιακή θέση στον πίνακα των δανειστών, όπως λέγεται στη νομική επιστήμη, προκειμένου μετά τον πλειστηριασμό να λάβουν τα χρήματά τους πριν από άλλα πρόσωπα που διεκδικούν και αυτά χρηματικά ποσά.

Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα έμεινε έξω από τον πίνακα, αλλά άσκησε αναίρεση επί της εφετειακής απόφασης επικαλούμενη το Ν. 1545/1985 που αφορά στο εθνικό σύστημα προστασίας από την ανεργία και τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για το χρόνο γένεσης των απαιτήσεων των συγγενών των θυμάτων της "Ρικομέξ".

Ο νόμος 1545/1985 στο άρθρο 31 αναφέρει:

"Στην τρίτη τάξη των προνομίων του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κατατάσσονται οι απαιτήσεις που έχουν βάση τους την παροχή εξαρτημένης εργασίας, καθώς και οι απαιτήσεις των διδασκάλων, εφόσον προέκυψαν μέσα στην τελευταία διετία πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού ή της κήρυξης της πτώχευσης. Αποζημιώσεις λόγω καταγγελίας της σχέσης εργασίας κατατάσσονται ανεξάρτητα από το χρόνο που προέκυψαν στην τάξη αυτή".

Τέλος, οι αρεοπαγίτες, δεχόμενοι την αίτηση της Τράπεζας, έκριναν ότι το Εφετείο παραβίασε ευθέως το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 31 του νόμου 1545/1985, γιατί δέχθηκε ότι οι απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων της "Ρικομέξ" είναι προνομιακές και κατατάχθηκαν στην τρίτη τάξη, "μολονότι προέκυψαν πριν από την τελευταία διετία από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού".


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...