"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Αλβανόβλαχοι: Η Κορυτσά είναι βλάχικη όχι Ελληνική (!)

Print this post
Φεβρουάριος 9, 2011.

«Ο ι Βλάχοι της Κορυτσάς δεν είναι Έλληνες», οι δηλώσεις του Έλληνα προξένου, Θεόδωρου Οικονόμου, έχουν πυροδοτήσει σκληρές αντιδράσεις από την Ένωση Βλάχων Αλβανών.
Αγανακτισμένος, ο πρόεδρος της ένωσης αυτής, Βαγγέλης Σούντι, ισχυρίστηκε ότι οι Βλάχοι ή Αρουμάνοι της Αλβανίας ήρθαν στην Αλβανία από την Ιταλία και την Δακία, τον δεύτερο αιώνα.
Οι σημερινοί Βλάχοι ή Αρουμάνοι της Αλβανίας δεν συνδέονται με τον ελληνικό πληθυσμό.
« Για το ζήτημα αυτό ανατρέξτε είπε ο Σούντι ‘στην ετοιμότητα του αλβανικού λαού’ που δημοσιεύθηκε από την αλβανική κοινωνία του Βουκουρεστίου στην εφημερίδα «Φως»/ “Drita” στις 26 Μαΐου του 1889.
         



Ο πρόεδρος των αλβανοβλάχων προχώρησε πολύ περισσότερο λέγοντας ότι οι παλιοί τάφοι φέρουν επιγραφές στη γλώσσα της αρουμανικής της Κορυτσάς που μοιάζει πολύ με την αλβανική.
Ο Έλληνας πρόξενος σε δηλώσεις του, σύμφωνα με τον Σούντι, αναφέρεται σε νέους τάφους στην γειτονική περιοχή των μεταναστών, που για διάφορους λόγους έχει αλλάξει η ταυτότητα τους μετά το θάνατο τους στην Κορυτσά.
Όσο για την καταχώρηση βάσει της εθνικότητας και της θρησκείας, ο Σούντι προσδιορίζει με σαφήνεια ότι στις στατιστικές σημειώνονται ότι έχουν βλαχο-αρουμάνικη καταγωγή και τονίζει ότι δεν έχουν απογραφεί ως Έλληνες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών, η βλάχικη κοινότητα στη χώρα καταλαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα του εδάφους και αποτελεί τον δεύτερο πληθυσμό μετά τον αλβανικό με 139.000 κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...