"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Στην Ολομέλεια ΣτΕ η προσφυγή της Μονής Βατοπαιδίου για την κυριότητα της Βιστωνίδας.

Print this post
Η χώρα πτωχεύει ηθικά και οικονομικά και η Εκκλησία μη χάσει την περιουσία της..
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση της Μονής Βατοπαιδίου με την οποία ζητάει να ακυρωθεί η από 3/10/2008 απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομίας με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Δρυ και Γ.Φωτιάδη από το 1999 έως το 2003, αναφορικά με την κυριότητα εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα και των παραλίμνιων εκτάσεων, ενώ επίσης ανακλήθηκαν και τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής.

       

Η Mονή Βατοπεδίου υποστηρίζει ότι η ανακλητική υπουργική απόφαση είναι παράνομη. Προς ενίσχυση των ισχυρισμών της μάλιστα επικαλείται τίτλους και άλλα στοιχεία (τοπογραφικά διαγράμματα, καταθέσεις μαρτύρων, χρυσόβουλα, συνοδικές επιστολές κ.λπ.) που είχαν συνεκτιμηθεί από το γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων, το οποίο με γνωμοδοτήσεις του είχε αναγνωρίσει δικαίωμα κυριότητας της Μονής επί της Βιστωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών.
        
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του Ελληνικού Δημοσίου τόνισαν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αναρμόδιο να εκδικάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς πρόκειται για αστική διαφορά, για την οποία αρμόδια είναι τα Πολιτικά Δικαστήρια. Μάλιστα, προσέθεσαν ότι ήδη εκκρεμεί δίκη ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου επεσήμαναν ακόμη ότι είναι πλήρως αιτιολογημένη η ανακλητική υπουργική απόφαση, ενώ η εν λόγω απόφαση στηρίζεται στις γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου οι οποίες είναι διαχειριστικές και δεν προσβάλλουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δημοσίου.

Η σύμβουλος Επικρατείας Ειρήνη Σαρπ, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στους ισχυρισμούς της Μονής χωρίς να λάβει θέση επί του νομικού σκέλους, όπως επιβάλλει από 1/1/2011 ο νέος νόμος 3900/2010 για την επιτάχυνση της Διοικητικής Δίκης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...