"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η φάρμα των ζώων

Print this post
   Η Φάρμα των Ζώων είναι το προτελευταίο μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ (προηγείται 4 χρόνια του 1984 και κυκλοφόρησε το 1945). Αναφέρεται σε μία δυστοπική ιστορία κατά την οποία τα ζώα μιας φάρμας μη ανεχόμενα την σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου-αφέντη επαναστατούν. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στα τεκταινόμενα μετά την Επανάσταση και τη διαμόρφωση της κοινωνίας των ζώων της φάρμας κατά την ανεξαρτησία τους από τους ανθρώπους.
   




Η «Φάρμα των Ζώων» γράφτηκε από τον Βρετανό δημοσιογράφο του BBC Τζώρτζ Όργουελ το 1945. Διάβασα το βιβλίο αμέσως μετά την μεταπολίτευση, το 1974, σε μια περίοδο όπου ο πολιτικός προβληματισμός και η αναζήτηση πολιτικών, ιδεολογικών, κοινωνικών και φιλοσοφικών προτάσεων ήταν στο αποκορύφωμά της. 

Τα βιβλία, εκτός από την καθημερινή πολιτική δράση, ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες πολιτικοποίησης, γι αυτούς που αναζητούσαν απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα της επικαιρότητας, αλλά κυρίως για εκείνους που είχαν ένα σοσιαλιστικό όραμα και που ήθελαν να συμβάλλουν στο «κτίσιμο μιας νέας πανανθρώπινης και δίκαιης κοινωνίας» που να μην υπάρχει «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Το βιβλίο του Όργουελ με συγκλόνισε γιατί έβαζε με μυθικό τρόπο σε αμφισβήτηση - αν δεν το ανάτρεπε -, το όραμα γι αυτόν τον «καλύτερο κόσμο».

Η περίληψη της «Φάρμας των ζώων»:

Ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα αγρόκτημα στην είσοδο του οποίου υπάρχει μια μεγάλη επιγραφή με τίτλο «Φάρμα του αφεντικού». Ο ιδιοκτήτης κος Τζόουνς και οι άνθρωποι που εργάζονται γι αυτόν και που υπερασπίζονται τα συμφέροντά του, είναι σκληροί και άπληστοι εκμεταλλευτές των «ζώων».
Τα «ζώα» ζουν σε άσχημες συνθήκες, και τελικά κάτω από την καθοδήγηση των πιο «πρωτοπόρων», συνειδητοποιούν την μεγάλη τους δύναμη, οργανώνονται, επεξεργάζονται ένα σχέδιο και επαναστατούν ενάντια στο αφεντικό.
Η επανάσταση των «ζώων» επιτυγχάνεται μέρα με τη μέρα και έτσι εδραιώνεται ένα άλλο καθεστώς. «Η φάρμα των ζώων» είναι πια γεγονός...
Όμως ένα γουρούνι, με το όνομα Ναπολέων, γίνεται «αφέντης» στην θέση του αφέντη αφού μεθοδικά εξόντωσε όλους τους πρώην συντρόφους του, που τους θεώρησε πολιτικούς του αντίπαλους.
Ο Ναπολέων ανακηρύσσει νέους συνεργάτες, άλλα γουρούνια, και επιβάλλει μια νέα δικτατορία (ίσως χειρότερη από την προηγούμενη του κου Τζόουνς) στα υπόλοιπα ζώα.
Η επανάσταση χάθηκε, μετατράπηκε σε μια νέα δικτατορία χωρίς όρια, και στο τέλος αναρτάται η επιγραφή στην είσοδο «Η φάρμα του αφεντικού». Τρία χρόνια αργότερα ο Όργουελ γράφει το προφητικό «1984». Για πρώτη φορά αναφέρεται ο όρος «Μεγάλος Αδελφός», ο οποίος ουσιαστικά είναι ένα απρόσωπο καθεστώς το οποίο προσπαθεί (και το επιτυγχάνει δυστυχώς) να αστυνομεύσει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα ακόμα και την σκέψη (έχει συστήσει αστυνομία της σκέψης).
Ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιεί για να επιβληθεί η αυταρχική εξουσία είναι η παραποίηση και η «λήθη»της ιστορίας 

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...