"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Print this post
Μεσολιθικοί μικρόλιθοι από την επιφανειακή έρευνα

Μια Ελληνίδα επιστήμονας είναι πίσω από τις δέκα κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς. Το έγκυρο αρχαιολογικό περιοδικό Archaeology το κορυφαίο του είδους, κατέταξε στο «τοπ τεν» τα ευρήματα από την έρευνα στην Κρήτη που έγιναν από ομάδα επικεφαλής της οποίας ήταν η Ελένη Παναγοπούλου -Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος- και ο Τόμας Στράσερ -Αμερικανική Σχολή Κλασικών Επιστημών- σε συνεργασία με τον καθηγητή Κέτρις Ράνελ. 
 

Οι έρευνες ήταν εκτεταμένες και έγιναν στην περιοχή του Πλακιά στη νότια Κρήτη με στόχο τον εντοπισμό Μεσολιθικών καταλοίπων (10.000-7.000 π.Χ.). Η ομάδα ανακάλυψε όχι μόνο Μεσολιθικές, αλλά και Παλαιολιθικές θέσεις στο φαράγγι του Πρέβελη, που χρονολογούνται από το 130.000-700.000 πριν από σήμερα.

Τα παλαιολιθικά εντοπίσθηκαν σε στρώματα χαλαζία σε ανυψωμένες θαλάσσιες αναβαθμίδες, τις οποίες οι γεωλόγοι χρονολογούν τουλάχιστον στα 130.000 χρόνια. Τα εργαλεία (χειροπελέκεις και τσεκούρια) παραπέμπουν στην Αχελαία πολιτισμική παράδοση, η οποία συνδέεται με τους Χόμο Χαϊντελμπεργκένσις και Χόμο Ερέκτους (παρακλάδια του Χόμο Σάπιενς). Δεδομένου ότι η Κρήτη ήταν και τότε νησί, αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας, διεθνώς.

 Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα από τα πρανή, τα σπήλαια ήταν παραθαλάσσια κατά την παλαιολιθική περίοδο. Λόγω των πολλών τεκτονικών μεταβολών, σήμερα βρίσκονται στην ενδοχώρα. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν και σε άλλα σημεία του νησιού, ώστε να επιβεβαιωθούν οι υποθέσεις των επιστημόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...