"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Νέα μέτρα και αγορά του χρέους

Print this post
Η αποκάλυψη γερμανικής εφημερίδας ότι η Γερμανία θα ζητήσει από την Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της αγοράζοντας τα ομόλογά της για να μην ζημιωθούν οι πιστωτές. Η πυροσβεστική δήλωση Σαχινίδη για να πέσουν τα spreads που εκτοξεύτηκαν. Τα νέα μέτρα που θα ζητήσουν οι Γερμανοί από την Ελλάδα τον Μάρτιο

   


Τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος που άνοιξε με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit δίνει ο Bloomberg ο οποίος αποκαλύπτει ότι το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης το οποίο κινείται προς το παρόν από επίσημες διαψεύσεις, αλλά και ανεπίσημες διαρροές, είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να επαναγοράσει ομόλογα χρέους χρησιμοποιώντας κεφάλαια από τον μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης. Επιπλέον να ζητηθεί στη εαρινή Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου η λήψη επιπλέον μέτρων για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος. 

Σύμφωνα με τον Bloomberg η κίνηση αυτή θα γίνει με εξασφαλισμένους ευνοϊκούς όρους και πρόκειται στην πράξη για ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους χωρίς να επιβαρυνθούν οι πιστωτές (Ε.Ε. και ΔΝΤ) αλλά με την υποβοήθηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης - κάτι το οποίο κατέστησε σαφές ότι επιδιώκει ομάδα κρατών στο Eurogroup και το Ecofin χθες και προχθές αποκλείοντας κάθε συζήτηση προς το παρόν για παράταση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους των 110 δισ. παρά τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου που εργάστηκε παρασκηνιακά για να προωθήσει την υπόθεση. 


Πυροσβεστική δήλωση Σαχινίδη 

Αν και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε στο Reuters ότι δεν γίνεται καμμία συζήτηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης, οι αγορές αντέδρασαν ακαριαία στο δημοσίευμα της Die Zeit - καθώς η αβεβαιότητα εντάθηκε- και το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκε (5ετή και 10ετή) ενώ ανοδική τροχιά ακολούθησε και το spread το πρωί:
"Όποτε συμβαίνει κάτι τέτοιο και κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει, τα spreads ανεβαίνουν" εξηγεί ο Γκλέν Μάρσι κορυφαίος αναλυτής της γερμανικής τράπεζας DZ Bank AG με έδρα τη Φρανκφούρτη "είναι ο φόβοςε του άγνωστου", προσθέτει.
Ωστόσο φαίνεται πως η πυροσβεστική δήλωση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθησύχασε τις αγορές και έκτοτε το spread αποκλιμακώνεται αργά αλλά σταθερά.


Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης ως τον Μάρτιο 

Η Die Zeit αναφέρει ότι το σχέδιο το οποίο προωθεί η γερμανική κυβέρνηση για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου (25 και 26) είναι ότι σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για λήψη επιπλέον μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος και θα πρόκειται για ένα ευρύτερο πλάνο που θα αφορά τη λειτουργία του  μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης.

Προς το παρόν η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της στο Stern δηλώνει ότι πρέπει να επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε. και να εναρμονιστούν οι πολιτικές μισθών στο δημόσιο τομέα των χωρών μελών όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές, επιμένει δε ότι δεν αποβλέπει στο διαχωρισμό μίας Ε.Ε. διαφορετικής στο βορρά και τον νότο της ηπείρου.
Πάντως σήμερα, η Moody's αξιολόγησε θετικά με ΑΑΑ τα πρώτα 27 δισ. χρέους που εξέδοσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σκοπό να αντλήθούν κεφάλαια για τη στήριξη των προβληματικών χωρών.  

Η αξιολόγηση - δηλώνει ο οίκος- έγινε με βάση τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των χωρών που αποτελούν τον μηχανισμό, εκτός της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.


Πηγή: News24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...