"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +

Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Η επανάσταση των οδηγών Ι.Χ.

Print this post


Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της ανυπακοής των οδηγών αυτοκινήτων Ι.Χ., καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 20% αυτών που καθημερινά κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης αρνείται να καταβάλει το αντίτιμο χρήσης του αυτοκινητοδρόμου στους σταθμούς των διοδίων.
             


Η αντίδραση αυτή εκδηλώνεται καθημερινά με στοχευμένες καταλήψεις σε σταθμούς διοδίων από οργανωμένες ομάδες πολιτών (Επιτροπές Διόδια STOP, oxidiodia.gr κ.α.), οι οποίες προτρέπουν τους οδηγούς να μην πληρώνουν, καταγγέλλοντας, παράλληλα, τις συμβάσεις παραχώρησης που έχει συνάψει το κράτος με τις εταιρείες εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου.

Μάλιστα, η οργή του επιβατικού κοινού ξεχειλίζει και για την απόφαση των εταιρειών εκμετάλλευσης να κατασκευάσουν σταθμούς διοδίων στις εξόδους και τις εισόδους της εθνικής οδού, γεγονός που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος χρήσης του δρόμου.

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το συνολικό κόστος σε πληρωμές διοδίων για κάποιον που επιθυμεί να ταξιδέψει από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 22 ευρώ, κάτι που οι ενώσεις πολιτών και οι εθελοντικές ομάδες χαρακτηρίζουν «ντροπή». Εάν, επομένως, ληφθεί υπ' όψιν ότι ένα αυτοκίνητο μέσου κυβισμού γεμίζει βενζίνη με 50 ευρώ και συνυπολογιστεί το κόστος χρήσης των διοδίων, τότε μπορεί αμέσως να αντιληφθεί κανείς πόσο ασύμφορη καθίσταται η μετακίνηση στο δρομολόγιο Αθήνα –- Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.

«Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση»

Παράλληλα, οι ίδιες ενώσεις καταγγέλλουν τις εταιρείες αυτές ότι αισχροκερδούν εις βάρος των οδηγών. Ο Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης του Νομού Πιερίας, μίλησε στη zougla.gr και εξήγησε τους λόγους αυτής της ολοένα αυξανόμενης ανυπακοής των οδηγών.

Ακούστε τι μας είπε

Μέτωπο πολιτών κατά των εταιρειών εκμετάλλευσης

Ωστόσο, η ανυπακοή και η αντίδραση των πολιτών απέναντι στην πολιτική που ακολουθούν οι εταιρείες εκμετάλλευσης δεν περιορίζεται μόνο στο άνοιγμα των σταθμών διοδίων.

Αφορμή στάθηκε η αγωγή που κατέθεσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2010 η εταιρεία «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» εναντίον 25 οδηγών που δεν δέχθηκαν να πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στο Ειρηνοδικείο του Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2012.

Μερικές ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου 2010, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών κατέθεσε αγωγή εις βάρος της συγκεκριμένης εταιρείας. Με την αγωγή αυτή, οι πολίτες ζητούσαν, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «την κατάργηση των αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεων παραχώρησης των χιλιοπληρωμένων εθνικών μας δρόμων στους ιδιώτες».

Ωστόσο, η «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ζήτησε αναβολή και η νέα ημερομηνία εκδίκασης ορίστηκε για τις 3 Μαΐου 2011. Να σημειωθεί ότι είναι η τελευταία αναβολή που μπορούσε να ληφθεί και έτσι η δίκη θα γίνει οπωσδήποτε τον Μάιο.

Όπως δήλωσε στη zougla.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Γιάννης Κίτσος, η καταβολή αντιτίμου στον οδικό άξονα Ρίου – Ζευγολατιού θεωρείται παράτυπη, καθώς το τμήμα αυτό του οδικού δικτύου δεν αποτελεί κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου.

Και νέες αυξήσεις λόγω αναπροσαρμογής του Φ.Π.Α.

Την ίδια στιγμή, αυξήσεις διοδίων ισχύουν ήδη από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσαν οι κατασκευάστριες εταιρείες παραχώρησης, «Νέα Οδός» και «Κεντρική Οδός».

Στα διόδια Αφιδνών οι νέες τιμές διαμορφώνονται ως εξής: δίκυκλα 1.40 ευρώ, Ι.Χ. 2.05 ευρώ, μεσαία φορτηγά 5.20 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 7.25 ευρώ.

Διόδια Θηβών: δίκυκλα 1.70 ευρώ, Ι.Χ. 2.50 ευρώ, μεσαία φορτηγά 6.25 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 8.80 ευρώ.

Διόδια Τραγάνας: δίκυκλα 1.65 ευρώ, Ι.Χ. 2.40 ευρώ, μεσαία φορτηγά 6.10 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 8.50 ευρώ.

Διόδια Αγίας Τριάδας: δίκυκλα 1.10 ευρώ, Ι.Χ. 1.55 ευρώ, μεσαία φορτηγά 3.95 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 5.55 ευρώ.

Παράλληλα, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τα νέα τιμολόγια, στα οποία περιλαμβάνεται Φ.Π.Α. 23%, για τα διόδια που εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία «Μορέας» στην Πελοπόννησο.

Ο νέος τιμοκατάλογος για τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και Λεύκτρο – Σπάρτης και τους σταθμούς Σπαθοβουνίου, Νεστάνης και Γέφυρας Μάναρη (Ασέας) θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών e-PASS.

Σύμφωνα με τον νέο τιμοκατάλογο, τα δίκυκλα και τρίκυκλα θα πληρώνουν
1,70 ευρώ (από 1,60 ευρώ) στον σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου,
1,60 ευρώ (από 1,50 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Νεστάνης και
1,30 ευρώ (από 1,20 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Ασέας.


Τα οχήματα με ύψος έως 2,20 μ. θα πληρώνουν
2,40 ευρώ (από 2,30 ευρώ) στον σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου,
2,30 ευρώ (από 2,20 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Νεστάνης και
1,90 ευρώ (από 1,80 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Ασέας.


Τα οχήματα με 2 ή 3 άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μ. θα πληρώνουν
6,20 ευρώ (από 5,90 ευρώ) στον σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου,
5,90 ευρώ (από 5,60 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Νεστάνης και
4,80 ευρώ (από 4,50 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Ασέας.


Τα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ. θα πληρώνουν
8,70 ευρώ (από 8,20 ευρώ) στον σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου,
8,20 ευρώ (από 7,80 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Νεστάνης και
6,70 ευρώ (από 6,30 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Ασέας.


Πηγή: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...