"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Νέα συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία. Ο ρόλος των Τούρκων και των Τσάμιδων Idrizi

Print this post


Ενώ η Αλβανική Κυβέρνηση, είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για δεύτερη φορά με την Ελληνική για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κρατών μετά την ακύρωση της πρώτης από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, οι δύο βουλευτές του PDU, Shpetim Idrizi και  Dashamir Tahiri εξέφρασαν την αντίθεση τους στις νέες διαπραγματεύσεις.

Στην ελληνική κοινή γνώμη το θέμα είναι σχεδόν άγνωστο αντιθέτως στην Αλβανία «πουλάει»  και είναι ίσως το πρώτο θέμα επικαιρότητας για περισσότερο από ένα χρόνο, από τότε δηλαδή που ο Καραμανλής και Μπακογιάννη επισκέφτηκαν την Αλβανία, τον Μάιο του 2009 για την επικύρωση της συμφωνίας. Τη διευθέτηση των θαλασσίων συνόρων φαίνεται να τη θέλει ποιο πολύ η Ελληνική πλευρά, καθώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να προχωρήσουν τα έργα του θαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου προς την Ιταλία.
Την επομένη της συμφωνίας κάποιοι Αλβανοί – πρώην ανώτατα στελέχη του στρατού – είχαν εκφράσει κάποιες δειλές αντιθέσεις μέχρι που το θέμα το ανέλαβε η αντιπολίτευση με συμμάχους τους μόνιμους και διαχρονικούς ανθελληνικούς παράγοντες στην Αλβανία. Το θέμα φαίνεται να είναι ποιο περίπλοκο από μία αντιπολιτευτική τακτική του Σοσιαλιστικού Κόμματος με φήμες να κάνουν λόγο για παρέμβαση Τούρκων στην υπόθεση. Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν όταν  στην  περιγραφή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, η ορολογία περιλαμβάνει τρεις Τούρκικες λέξεις, όροι που χρησιμοποιούνται στα επιχειρήματα των Τούρκων για τη διευθέτηση των συνόρων με την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη συμφωνία εκτός  του ότι θα ωφελούσε και τις δύο χώρες θα αποτελούσε τεκμήριο και προηγούμενο στη διαμάχη της Ελλάδος με την Τουρκία κάτι που δεν ήθελε η Τουρκία και δεν ήταν δύσκολο να βρει συμπαραστάτες στην Αλβανία.

Ο Πρόεδρος του PDU Shpetim Idrizi, αρχικά είχε εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία αιτιολογώντας μάλιστα την άποψη του στο ότι η απειλούμενη και αδύνατη χώρα είναι η Αλβανία, όποτε μια δίκαιη διευθέτηση τη συμφέρει. Η αλλαγή της στάσεις του επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο την άποψη ότι οι αντίδραση κατά της συμφωνίας προέρχεται από ανθελληνικά κέντρα και σε μία τέτοια στρατηγική δε θα έλειπαν οι ανθέλληνες Τσάμιδες.

Οι δηλώσεις των Τσάμιδων
Μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο, κανένας δεν έχει το δικαίωνα να επαναδιαπραγματευθεί μια υπόθεση που έχει κλείσει και που θίγει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, δήλωσαν οι τσάμηδες βουλευτές, τονίζοντας ακόμα πως αν η υπόθεση θα πηγαίνει στο αλβανικό κοινοβούλιο, θα την καταψηφίσουν μαζί με τους βουλευτές του LSI, μην έχοντας την πλειοψηφία το ΔΚ να επικυρώσει μια τέτοια συμφωνία.
«Ποιος ήθελε ν’ ακούσει τα δικά μας ειρηνικά μηνύματα τα άκουσε. Αυτά είναι:  Εμείς θα επιστρέψουμε στην Τσαμουριά, εμείς θα οικοδομήσουμε τους τάφους των προγόνων μας κι εμείς θα κερδίσουμε στις δίκαιες απαιτήσεις μας , γιατί σήμερα είναι η ώρα μας, σήμερα είναι η ώρα των Αλβανών, σήμερα είναι η ώρα της Τσαμουριάς. Χωρίς αμφιβολία εμείς έχομε μιλήσεις και έχουμε τοποθετηθεί για την υπόθεσή μας στο αλβανικό κοινοβούλιο, εμείς έχουμε αντιδράσει  πρώτοι και   εναντιωθήκαμε στην θαλασσινή συμφωνία και καμία κυβέρνηση μετά από το Συνταγματικό Δικαστήριο  δεν έχει το πληρεξούσιο να αναβάλει αυτήν», εκφράστηκε ο Idrizi


Δηλώσεις εκπροσώπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ
 «Από πλευρά μας είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία,  υπογραμμένη από τις δύο κυβερνήσεις, σε συνταύτιση με τις ισχύουσες διατάξεις της θάλασσας, είναι για το καλό των δύο κρατών. Όπως γνωρίζεται η υπόθεση  έγινε περίπλοκη  μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανάις, αλλά εμείς νομίζουμε ότι είναι στο χέρι της αλβανικής πλευράς  να βρει λύσεις  για την επικύρωση της συμφωνίας στο δικό της κοινοβούλιο. Εμείς νομίζουμε ότι η επικύρωση της συμφωνίας θ’ ανοίξει   το δρόμο για την εκμετάλλευση,  από τις δύο χώρες,  των φυσικών περιουσιών που βρίσκονται στη ζώνη αυτή. Όπως τόνισε και ο Αλβανός υπουργός των Εξωτερικών η επικύρωση  της συμφωνίας συμβάλει θετικά στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...