"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Πως πεθαίνει πριν την γέννηση της μια επιχείρηση στη Ελλάδα

Print this post


Business στην Ελλάδα; Καλύτερα προτιμήστε το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Μογγολία ή τη Γουατεμάλα. Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι 109η στη λίστα με τις φιλικότερες προς το επιχειρείν χώρες του κόσμου. Μάλιστα, έχει χάσει 12 θέσεις σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε βρεθεί στην 97η θέση.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ελλάδα απαιτούνται 15 έγγραφα και 19 ημέρες για να ιδρύσει κανείς μια νέα επιχείρηση. Μάλιστα, με βάση τον αριθμό των διαδικασιών, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο εχθρικές χώρες του κόσμου για τις νέους επιχειρηματίες, την ώρα που στον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία κάποιος χρειάζεται μόνο ένα έγγραφο για να ανοίξει μια νέα εταιρεία.

Κυκεώνας αποδεικνύεται και η έκδοση άδειας οικοδομής, η οποία απαιτεί 15 διαφορετικά έγγραφα και 169 ημέρες.

Μετά από όλα αυτά, οι επιχειρηματίες καλούνται να περάσουν από τα… γκισέ της εφορίας 10 φορές το χρόνο, να ξοδέψουν 224 ώρες το χρόνο για να ασχολούνται με φορολογικά ζητήματα και βέβαια να πληρώσουν φορολογικό συντελεστή 47,2%.

Σε ό,τι αφορά την ευκολία εξασφάλισης δανεισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 89η θέση της παγκόσμιας λίστας και στην προστασία των επενδυτών βρίσκεται στην 154η θέση.

Για τις επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, απαιτούνται 5 έγγραφα, 20 ημέρες και 1.153 δολάρια ανά κοντέινερ, ενώ για τις εισαγωγές χρειάζονται 6 έγγραφα, 25 ημέρες και 1.265 δολάρια ανά κοντέινερ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει ότι αντί να διευκολύνει τους υποψήφιους επιχειρηματίες, η Ελλάδα τους βάζει πρόσθετα εμπόδια. Τον τελευταίο χρόνο έγινε μόνο μία μεταρρύθμιση στον τομέα της επιχειρηματικότητας και αυτή ήταν αρνητική. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έκανε ακριβότερη τη μεταφορά ακινήτων, αυξάνοντας το σχετικό φορολογικό συντελεστή στο 10% της αξίας του ακινήτου, από 1%.

Η απάντηση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 
«Η ομάδα του Doing Business έχει υπόψη της τα διάφορα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού πλαισίου που δρομολογούνται στην Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δεδομένα για τη χώρα στην ετήσια έκθεσή μας. Ανυπομονούμε να τα ενσωματώσουμε στις μελλοντικές εκδόσεις του Doing Business καθώς θα υλοποιούνται». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τη δήλωση αυτή έκανε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στοιχείων και Ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας Neil Gregory (World Bank - IFC) επισημαίνοντας πως οι σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις δεν έχουν ενσωματωθεί στην έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα.

Η δυσμενής κατάταξη της Ελλάδας, η οποία κατατάσσεται στην 109η θέση ανάμεσα στις 183 χώρες που αξιολογούνται, με σχεδόν μηδενική μάλιστα πρόοδο κατά την τελευταία 5ετία, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, αναφέρει η ανακοίνωση. Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι οποίες θα βελτιώσουν άμεσα και ουσιαστικά τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Μεταξύ αυτών, έχει ήδη ψηφιστεί τον Ιούνιο ο Ν. 3853/2010, που προβλέπει τη δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shops) προκειμένου να πραγματοποιείται η ίδρυση μιας επιχείρησης χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέσα στην ίδια ή, το πολύ, την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Η υλοποίηση και λειτουργία του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του Ν. 3853/2010, έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί άμεσα. Συνεπώς, τόσο το ΓΕΜΗ όσο και οι υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2011.

Η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων είναι μία ακόμη πρωτοβουλία που βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίησή της. Στόχος του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι να περιοριστεί στο μισό, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη περισσότερο, τον αριθμό των 204 αδειών που σήμερα απαιτούνται για τα τεχνικά επαγγέλματα. Εντός του Νοεμβρίου ο σχετικός νόμος θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και το Δεκέμβρη θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη σχεδίου νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης της βιομηχανίας. Στόχος του ΥΠΑΑ είναι να μειωθεί δραστικά η σχετική γραφειοκρατία, δημιουργώντας μοναδικά σημεία επαφής μεταξύ των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών, προωθώντας τη διαφάνεια, μειώνοντας τα κόστη και περικόπτοντας σημαντικά κάθε χρονοβόρα διαδικασία που σχετίζεται με την αδειοδότηση.

Στόχος του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι η προώθηση αλλαγών σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, από την έναρξη και την αδειοδότηση μιας επιχείρησης μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας της. Στρατηγική του Υπουργείου είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και όσες θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα ανατρέψουν τα δυσμενή δεδομένα που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στην επόμενη έκθεση Doing Business, όπως και στην αξιολόγηση των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων, η θέση της χώρας θα βελτιωθεί αισθητά, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή : Ισοτιμία

1 σχόλιο:

  1. ο πατερας μου ( Θεος σχωρεσ τον ) μου ελεγε.

    -ολα αυτα με την γραφειοκρατια , γινονται για να μασανε , να μιζαρονται αυτες οι κουφαλες που ειναι στα πραματα .
    ο μοναδικος λογος που τρεναρονται τα παντα , ειναι για να μιζαρονται αυτοι που θα δωσουν την ταδε αδεια , το ταδε πιστοποιητικο κτλ .
    ας ερθει ενας , και να μου πει οτι δεν ειναι ετσι .
    το δικαιωμα να λεγομαστε Ελληνες δεν ξερω που το βρηκαμε .
    ισως το κοπριτες που ειπε ο παγκαλος ναναι πολυ λιγο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...