"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Όλα συνταγματικά στο μνημόνιο.

Print this post
Στο κενό πέφτουν οι προσφυγές κατά του Μνημονίου που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από φορείς και συνδικάτα. Οι εισηγήσεις που θα γίνουν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την ερχόμενη Τρίτη, δέχονται ότι το Μνημόνιο (ν. 3845/2010) είναι συνταγματικό και οι περικοπές που επιβλήθηκαν στις αποδοχές χιλιάδων μισθωτών και συνταξιούχων δεν παραβιάζουν ούτε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ούτε τις διεθνείς συμβάσεις.


Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, οι περικοπές επιβλήθηκαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος και είναι μέσα σε βιώσιμα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι εισηγήτριες των υποθέσεων, σύμβουλοι Επικρατείας Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, θα προτείνουν την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια του ΣτΕ την απόρριψη των προσφυγών που έχουν καταθέσει κατά του Μνημονίου σύλλογοι, ενώσεις και συνδικάτα, όπως η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, κ.ά.

Στις εισηγήσεις τους θα αναφέρουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι «δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας μέσω των διεθνών αγορών και πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της».

Ακόμη, θα τονίσουν ότι «τα επίμαχα μέτρα, τα οποία αποτελούν τμήμα του ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, δικαιολογούνται κατ’ επίκληση σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι αποτελούν, ταυτοχρόνως, και σκοπούς κοινού ενδιαφέροντος των κρατών - μελών της Ένωσης».

«Δεν περιορίζεται η εθνική μας κυριαρχία»

Οι κυρίες Σαρπ και Χρυσικοπούλου θα ζητήσουν την απόρριψη του επιχειρήματος που προβάλλουν τα σωματεία και τα συνδικάτα, ότι δηλαδή με την υπογραφή του Μνημονίου περιορίζεται η άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας. «Το Μνημόνιο» θα αναφέρουν, «δεν αποτελεί διεθνή συνθήκη κατά την έννοια της Σύμβασης της Βιέννης περί του Δικαίου των Συνθηκών».

Σχετικά με το άλλο βασικό επιχείρημα των προσφευγόντων ότι το Μνημόνιο (ν.3845/2010) πρέπει να ακυρωθεί (και) γιατί κατά την ψήφισή του δεν συγκεντρώθηκε η αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των βουλευτών, οι δύο εισηγήτριες θα προτείνουν την απόρριψη και αυτού του ισχυρισμού. Όπως θα αναφέρουν, το Μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση, ώστε να πρέπει να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία.

Ακόμη, στις εισηγήσεις οι δύο σύμβουλοι Επικρατείας θα αναφέρουν ότι:

- «Με τις διατάξεις του ν. 3845/2010 δεν κυρώνεται το Μνημόνιο συνεννόησης, ούτε, άλλωστε, παραχωρούνται με αυτό αρμοδιότητες σχετικές με την άσκηση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας και την εποπτεία της υλοποιήσεώς της στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως εσφαλμένως υπολαμβάνουν οι αιτούντες».

- «Δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, περιορίζουσες καθ’ οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας. Η ελληνική δε κυβέρνηση διατηρεί την κατ’ άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...