"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Λίγα λόγια για την κτηματαγορά

Print this post
Η αγοραστική δύναμη χαρακτηρίζεται σήμερα από τη φθορά, τόσο πρακτικώς  αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων , μείωση κρατικών δαπανών, περικοπές μισθοδοσίας δημοσίων κτλ  όσο και ψυχολογικώς-θεωρητικώς ‘’πτώχευση ‘’, θυσίες , ύφεση και πολλές άλλες λέξεις- εκφράσεις οι οποίες ως άθροισμα παράγουν τον όρο  ‘’κρίση’’.


Ο παραπάνω  όρος συνοδεύει πλέον όλα τα καταναλωτικά αγαθά και δεν θα μπορούσε να υπολείπεται του ακινήτου, ενός  προϊόντος άρρητα συνδεδεμένο με την οικονομική  δραστηριότητα του  Έλληνα πολίτη ως πρότινως, σε μεγαλύτερο βαθμό ίσως από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.
Επί της ουσίας το διάστημα έχουν επέλθει στο ιδιαίτερο αυτό προϊόν η μείωση φόρου μεταβιβάσεως από 9 και 11% σε 8 και 10%, καθώς και η επιβολή φπα 23% ,επί της αντικειμενικής αξίας για όσες κατασκευές ο πλήρης φάκελος έχει κατατεθεί στις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες-αρχές  μετά την 1-1-2006. Η ατέλεια φόρου πρώτης κατοικίας προσδιορίζεται πλέον βάση αντικειμενικής αξίας(χπ  200.000 ευρώ για άγαμους) και όχι βάση τετραγωνικών(70m²) όπως παλαιότερα. Επίσης έχει καταργηθεί ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων.
Οι συναλλαγές- αγορές ακινήτων παρουσιάζουν πτώση κυρίως στις νεόδμητες κατοικίες. Η αγορά στρέφεται προς τα μεταχειρισμένα ακίνητα ή κάποιας δεδομένης παλαιότητας αν θέλετε, τα οποία έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του νέου τόσο στην τιμή όσο και στον συνηθέστερο τρόπο ζωής (περισσότερα m²,ευρύχωρα δωμάτια, ξεχωριστή κουζίνα κτλ). Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι πτώση των εμπορικών τιμών των ακινήτων ουσιαστικά δεν έχει επέλθει σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Πτώση έχει επέλθει στον ρυθμό αύξησης των τιμών. Πτώση έχει επέλθει επίσης στον ρυθμό αύξησης των στεγαστικών δανείων των τραπεζών.
Η προσφορά ακινήτων τείνει να αυξάνεται παράλληλα με την αναποφασιστικότητα του ενδιαφερομένου-υποψήφιου αγοραστή ο οποίος έχει να εκμεταλλευτεί το χρονικό περιθώριο έως την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η τελευταία αύξηση λογίζεται παράτασης εξαμήνου από την 1-1-2011 όπως είχε εξαγγελθεί. Προς ενίσχυσης του εν λόγω κλάδου έπεται και η άρση του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Η απόσβεση του ακινήτου στην Ελλάδα υστερεί των υπολοίπων της Ε.Ε (κατά μέσο όρο 17 χρόνια) κι όχι μόνο καθώς έχει να ανταγωνιστεί αρκετές Βαλκανικές χώρες στο θέμα των επενδύσεων  οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν  ενεργά  ημεδαποί επιχειρηματίες και κατασκευαστικές εταιρείες.
Το περιβάλλον κρίνεται υπέρ του αγοραστού…………………..


Τότσκας Μάρκος-Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...