"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ότι κάναν στην Αργεντινή το κάνουν τώρα και στην Ελλάδα.Κυβέρνηση που δουλεύει μόνο για τις εταιρίες.

Print this post
Στα νησιά Μάρσαλ αναζητά το ΣΔΟΕ την άκρη του νήματος για το επενδυτικό fund Worldwide Energy. Λήγει η προθεσμία καταβολής δόσης από ρύθμιση οφειλών για την Energa

Με τον ΣΔΟΕ και την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος να αναζητούν την άκρη του νήματος για το επενδυτικό fund Worldwide Energy που φέρεται να εξαγόρασε τις μετοχές ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειας Hellas Power και Energa, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, φέρνει στη Βουλή την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ηλεκτρικήςενέργειας



Οι Hellas Power και Energa, που κατέχουν περίπου το 8% της αγοράς ρεύματος στη χώρα με περίπου 200.000 πελάτες οικιακών και εμπορικών τιμολογίων, οφείλουν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ -70 εκατομμύρια στον ΔΕΣΜΗΕ και τα υπόλοιπα στη ΔΕΗ-, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν εισπράξει 100 εκατομμύρια ευρώ από το χαράτσι των ακινήτων που θα πρέπει να αποδώσουν σύντομα.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των "Νέων", οι δύο εταιρείες, που ανήκαν έως τον Νοέμβριο στον επιχειρηματία Βασίλη Μηλιώνη και στην οικογένεια Αριστείδη Φλώρου αντίστοιχα, πούλησαν τις μετοχές τους στο ρωσοαραβικών συμφερόντων fund επικαλούμενες ζημιές που ανέρχονταν σε δύο περίπου εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Για τις οφειλές είχε γίνει ειδική ρύθμιση, αλλά την περασμένη εβδομάδα δεν καταβλήθηκε η δόση των 27 εκατομμυρίων ευρώ προς τον ΔΕΣΜΗΕ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το υπουργείο Περιβάλλοντος ενεργοποιήθηκαν και τότε αποκαλύφθηκε ότι η μεταβίβαση βρισκόταν ήδη υπό το μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και της Αρχής για το ξέπλυμα, καθώς δεν έχουν σταλεί ακόμη από το Νοέμβριο τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το fund για την εκπροσώπησή του σε επίπεδο φυσικού προσώπου.

Η Energa υποστηρίζει ότι "μέχρι και την προηγούμενη δόση η καταβολή των υποχρεώσεων του ομίλου γινόταν κανονικά, και διεκόπη μόνο όταν ο ΔΕΣΜΗΕ αρνήθηκε να εγγράψει στο μητρώο προμηθευτών το νέο σχήμα που απορρόφησε τις δύο εταιρείες".

Μία ημέρα μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ιωάννη Μανιάτη, οι εκπρόσωποι των εταιρειών υποσχέθηκαν να καταβάλουν τη δόση των 27 εκατομμυρίων κάτι που δεν έγινε επειδή, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, "οι τραπεζικοί της λογαριασμοί βρέθηκαν δεσμευμένοι".

Εάν το ποσό δεν καταβληθεί ούτε σήμερα Δευτέρα, τότε ο Δ.Σ. του ΔΕΣΜΗΕ, που συνεδριάζει εκτάκτως, αναμένεται να καταγγείλει τη σύμβαση αγοραπωλησίας που έχει μαζί τους, με αποτέλεσμα οι 200.000 πελάτες να επιστρέψουν στη ΔΕΗ.

Εντός της εβδομάδας οι δύο εταιρείες θα προσέλθουν στη ΡΑΕ, έπειτα από απόφαση που έλαβε η ολομέλειά της την περασμένη Πέμπτη να τις καλέσει σε ακρόαση για ανάκληση των αδειών τους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, που φέρνει με ερώτησή του το θέμα στη Βουλή, επισημαίνει τα ερωτήματα που τίθενται τόσο από την ανεξήγητη ολιγωρία των αρμόδιων θεσμικών αρχών όσο και από τις δυσλειτουργίες μια "απελευθερωμένης" αγοράς ενέργειας που βασίζεται στο ευκαιριακό κέρδος και όχι σε ένα σοβαρό πρόγραμμα επενδύσεων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Τα χρέη των Energa και Hellas Power καθώς και η ανεξήγητη ολιγωρία των αρμοδίων θεσμικών αρχών

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στην αγορά οι εταιρείες Energa και Hellas Power που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 200 εκατ. ευρώ τις οποίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.

Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δύο εταιριών που αθροιστικά τροφοδοτούν με ρεύμα περί τους 200.000 καταναλωτές, μόνο προς το ΔEΣMHE ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ στα 67 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔEH. Οι ανωτέρω εταιρείες εξαγοράστηκαν πρόσφατα από το ρωσοαραβικό Fund WORLDWIDE ENERGY LIMITED το οποίο εγγυήθηκε τα χρέη τους.

Παρόλα αυτά, οι νέοι αγοραστές αθέτησαν τη συμφωνία αποπληρωμής των χρεών προς το ΔEΣMHE αφήνοντας τα χρέη ακάλυπτα. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι υποχρεώσεις των εταιρειών που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής μεταφέρονται κατά το ποσό που αντιστοιχεί στα μερίδια αγοράς στους υπόλοιπους προμηθευτές λιανικής και χονδρικής.

Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οφειλή θα επιβαρύνει τη ΔEH και στην συνέχεια θα μετακυλήθει στον καταναλωτή. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι μεγάλα και αφορούν τόσο το μοντέλο ανοίγματος της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού που στηρίχτηκε σε ευκαιριακά κέρδη προς τους ιδιώτες όσο και στην ύποπτη ολιγωρία των αρμοδίων θεσμικών αρχών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

* Ποιος επέτρεψε στις δύο εταιρείες να "φεσώσουν" ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ με ληξιπρόθεσμα χρέη 200 εκατ. ευρώ;

* Γιατί δεν προχώρησε ο ΔΕΣΜΗΕ στην κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών των δύο εταιρειών, αλλά άφηνε τα χρέη να αυξάνονται;

* Κατά πόσο η PAE προχώρησε στις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μεταβίβαση των εταιρειών και την έγκριση των αδειών μετά την αλλαγή των μετόχων;

* Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου τα χρέη των Energa και Hellas Power να μην μετακυληθούν στον καταναλωτή;


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...