"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Διπλωματικά παιχνίδια για αποφάσεις «και έτσι κι αλλιώς»

Print this post
 ΣΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας, για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Η πληροφορία έφτασε στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την υπόμνηση ότι έπονται, αμέσως μετά, συμβούλια ΥΠΕΞ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, όπου η επικείμενη ετυμηγορία θα σχολιαστεί. Ειδικά για το συμβούλιο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, είναι ισχυρή η εκτίμηση ότι η Τουρκία θα σηκώσει το βάρος της υποστήριξης της ΠΓΔΜ, κάτι που θα φέρει σε άβολη θέση τον πάντα ψύχραιμο Σταύρο Δήμα.
Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι, εφόσον η απόφαση της Χάγης είναι «και έτσι κι αλλιώς», δικαιώνοντας ως ένα βαθμό τα Σκόπια, κι ως ένα βαθμό την ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι θα πραγματοποιήσει διεθνή εκστρατεία, ζητώντας:




● Άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

● Έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., με την υποσημείωση ότι πλήρης ένταξη θα γίνει, αφού λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας.

Τα Σκόπια ισχυρίζονται ότι παραβιάστηκε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα εναντιωθεί στην ένταξη της ΠΓΔΜ, σε διεθνείς οργανισμούς. Η ελληνική πλευρά απαντά ότι επρόκειτο για ομόφωνη απόφαση της Συμμαχίας. Οι δικαστές της Χάγης αναμένεται να σταθούν κάπου στη μέση. Η εκδήλωση νέας πρωτοβουλίας για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Αν και η κυβέρνηση Παπαδήμου αντιμετωπίζεται από τη ΝΔ ως «ειδικού σκοπού».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...