"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Δώρον... άδωρον το δώρο του Πάσχα

Print this post
Είτε χωρίς δώρο Πάσχα είτε πληρωμή με είδος είναι η τακτική που ακολουθείται από επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Χειρότερη από τα Χριστούγεννα η εικόνα σύμφωνα με τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα


Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη, με τις επιχειρήσεις να τους εκβιάζουν με την απειλή της απόλυσης να υπογράψουν ότι πήραν το δώρο Πάσχα χωρίς να τους έχει καταβληθεί και άλλες να το δίνουν σε είδος με τα προϊόντα που παράγουν. Υπό το φόβο μάλιστα της απεργίας, οι εργαζόμενοι ενημερώνουν τους συνδικαλιστές, αλλά αποφεύγουν τις καταγγελίες.

Η εικόνα με τη μη καταβολή δώρου Πάσχα, σύμφωνα με τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και χειρότερη από την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε και στο νομό Θεσσαλονίκης είχαν γίνει 410 καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για μη καταβολή δώρου σε 2.707 εργαζοµένους, συνολικού ύψους 2.654.000 ευρώ.

Από τις 410 καταγγελίες, βρέθηκε λύση για 300 περιπτώσεις και καταβλήθηκε το δώρο σε 2.120 εργαζόμενους (2.100.000 ευρώ), ενώ για τις 110 (αφορούν 587 εργαζόμενους και 554.000 ευρώ), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, υποβλήθηκαν μηνύσεις και ορίστηκαν δίκες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αυξήθηκε η ανεργία και πλησιάζει το 26%, ενώ μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό θέσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο (αποτελούσαν το 45% και έπεσαν στο 34%).

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις Σέρρες, όπου πολλοί εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για μη καταβολή δώρου του Πάσχα και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Σερρών, Άλκη Απιδόπουλου, όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, γίνεται καταγραφή των στοιχείων και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

Επισήμανε μάλιστα πως η ανεργία στο νομό ξεπέρασε το 35% και υπολογίζει ότι στο τέλος του χρόνου θα φτάσει στο 50%, σημειώνοντας πως συνεχώς κλείνουν μαγαζιά και εκτός από την εκ περιτροπή εργασία, το 50% των επιχειρήσεων έχουν συνάψει ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ειδικού γραμματέως του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, Μιχ. Χάλαρη, «τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Για την καθυστέρηση καταβολής του δώρου Πάσχα, με την προθεσμία να έχει λήξει τη Μεγάλη Τετάρτη, επισύρονται ποινικές κυρώσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...