"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Αθηναίοι θέλουν τον Βωμό στο φως

Print this post
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ. Μεγάλη επιτυχία, τουλάχιστον από πλευράς προσέλευσης, σημείωσε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διάσωση και ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών και του Ελέους το πρωί της Κυριακής. Εκατοντάδες Αθηναίοι πλημμύρισαν την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς αλλά και τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο (η είσοδος τις Κυριακές είναι ελεύθερη).

Του Δημητρη Pηγοπουλου

Μεμονωμένοι τουρίστες προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει κι ένα δίγλωσσο πανό που κρατούσαν μέλη του Υπατου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών («Δεν θα καταχώσετε τον βωμό μας, δεν θα καταχώσετε τους Ελληνες») μπορούσε να βοηθήσει. Αλλά δεν ήταν το μοναδικό. «Χιλιάδες χρόνια πολιτισμός, δεν θα τα θάψει ο καπιταλισμός», αυτό χωρίς υπογραφή, ενώ μια μικρή μερίδα παρευρισκομένων φώναζε συνθήματα με ακόμα πιο σαφή πολιτικό περιεχόμενο: «Ο βωμός δεν θα πληρώσει την επόμενή μας δόση».

Ετσι, επί της υποδοχής, κυριολεκτικά, έπαιρνες μια ιδέα για το σύνθετο κοινωνικό μωσαϊκό που συγκροτεί την πλέον «συγκρουσιακή» γραμμή υπεράσπισης του Βωμού των 12 Θεών, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Eχει δρομολογηθεί η κατάχωσή του, αλλά η Πρωτοβουλία αντιτίθεται σφόδρα στο ενδεχόμενο αυτό και ετοιμάζεται να ζητήσει παράσταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οι πλέον οργανωμένοι της συγκέντρωσης που έφερε μαζί περισσότερους από 1.200 ανθρώπους κάτω από έναν απίθανα ανοιξιάτικο ήλιο ήταν οι πολυθεϊστές. Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στο ελάχιστο ίχνος του βωμού εντός του αρχαιολογικού χώρου, στη συνέχεια εκφωνήθηκαν δύο ομιλίες κάτω από τον ναό του Ηφαίστου και λίγο αργότερα η Αρχαία Αγορά επέστρεψε στη γνώριμη εικόνα της.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...