"Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης "
Διογένης από τη Σινώπη 400 - 325 π.χ
Μέγεθος γραμμάτων
+ + + + +
Share |

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

The Cοve - Ο Όρμος

Print this post

  Δείτε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Λούη Ψυχογιού που κέρδισε, μαζί με πολλά άλλα βραβεία, και το βραβείο Oscar για το καλύτερο ντοκιμαντέρ το 2010. Η απάνθρωπη εκμετάλευση των δελφινιών από τους Ιάπωνες ψαράδες και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και σε μας τους ίδιους.







Τη δεκαετία του '60, ο Richard O'Barry ήταν παγκοσμίως γνωστός στην εκπαίδευση των δελφινιών, δουλεύοντας στο δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα 'Flipper'. Καθημερινά ασχολείτο με τα δελφίνια και ευχαριστούσε έτσι το τηλεοπτικό του κοινό, όμως μια μέρα ένα τραγικό συμβάν τον οδήγησε να βάλει ο ίδιος τέλος σε αυτό που είχε δημιουργήσει. Το «The Cove» είναι η ιστορία μιας μυστικής αποστολής την οποία ανέλαβαν ο Richard O'Barry, ο σκηνοθέτης Louie Psihoyos και μια ομάδα ακτιβιστών, κινηματογραφιστών και δυτών. Εισχώρησαν σε μικρό θαλάσσιο κόλπο στην Ιαπωνία, ρίχνοντας έτσι φως σε ένα σκοτεινό και θανάσιμο μυστικό καλά κρυμμένο εδώ και χρόνια... Τη σφαγή των δελφινιών.
Είναι αδύνατον να δεχτείς αυτό το έγκλημα κατά της φύσης. Φυσικά θα μου πείτε οτι καθημερινά συμμετέχουμε όλοι σε φυσικές καταστροφές. Αλλά κάτι τέτοιο δεν το χωράει το μυαλό μας. Είναι τόσο βίαιο, τόσο άπαθές, τόσο ανεπίτρεπτο που γίνεσαι αναίσθητος αν βλέποντας το δεν βάλεις τα κλάματα. Μια τέτοια ωμή σφαγή και βάναυση αντιμετώπιση, όχι μόνο απέναντι σε ένα από τα συμπαθητικότερα θηλαστικά του πλανήτη, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο που δείχνει ευαισθησία είναι πραγματικά ένα θέαμα που δεν μπορεί παρά να σε κάνει να θέλεις να μπείς σε μια βάρκα ή να φορέσεις στολή δύτη και να βοηθήσεις με όποιο τρόπο είσαι ικανός.
Το βραβευμένο με Oscar ντοκιμαντέρ του Louie Psihoyos σου παρουσιάζει κάτι πολύ δύσκολο, ένα θέαμα που θέλει κότσια για να το αποδεχτείς αλλά και απλά να το παρακολουθήσεις. "Αποκλείεται να υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τέτοια πράγματα". Κι όμως υπάρχουν. Και είναι πολλοί που στον βωμό του χρήματος θυσιάζουν, δελφίνια, ανθρώπους και γενικότερα κάθε μορφή ζωής. Ευτυχώς υπάρχουν και άνθρωποι που παλέυουν για το αντίθετο. Γιατί ο άνθρωπος μπορεί να είναι ο αποκλειστικός υπέυθυνος για καταστροφές σαν κι αυτή αλλά είναι και αυτός που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση...
Οι πληροφορίες που σου δίνονται μέσα από το «The Cove» για τα δελφίνια είναι συγκλονιστικές. Τα πράγματα που μπορέι να κάνει το δεύτερο πιο έξυπνο θηλαστικό του πλανήτη (το πρώτο είναι ο άνθρωπός... λέμε τώρα) είναι γοητευτικά και σημαντικότατα για τον κύκλο ζωής στον βυθό και όχι μόνο. Είναι και σημαντικά για τον άνθρωπο, ίσως γιατί δεν υπάρχει πιο φιλικό πλάσμα στην γή. Οι πληροφορίες πάλι που παίρνεις για τον άνθρωπο δεν κρύβουν καμιά γοητεία. Αδιαφορία, εκμετάλλευση, προσποίηση, εγκληματική συμπεριφορά, φιλοχρήματη τακτική, αναίσθητη ζωή. Ο βωμός που έχει στηθεί στο Taiji για τα δελφίνια που έφυγαν από την ζωή, ενώ την ίδια στιγμή σφαγιάζονται είναι αντιπροσωπευτικός μιας νοοτροπίας μίσους για την ίδια την ζωή και για τον ίδιο μας τον εαυτό.
Το ντοκιμαντέρ δεν είναι μόνο καταπληκτικό γιατί γυρίστηκε ριψοκίνδυνα, με ένα τρόπο που σε κερδίζει και σε κάνει να τρώς τα δάχτυλα σου. Είναι σπουδαίο γιατί μας έδειξε με έναν ειλικρινή τρόπο ότι, όχι σε πολλά χρόνια από σήμερα, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα τα καταφέρουμε. Και θα είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι...

υ.γ. Είναι επιτακτικό να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.takepart.com/thecove




tvxs.gr | Ο όρμος
Ανέβηκε από tvxorissinora. - Βίντεο με οικογένειες και φίλους από όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...